Voedsel en Waren Autoriteit
Horeca let tijdens carnaval beter op leeftijdsgrenzen alcohol

18 februari 2010 - nieuwsbericht

Tijdens carnaval 2010 kreeg 1 op de 6 bedrijven die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft gecontroleerd een maatregel omdat aan te jonge kinderen alcohol werd geschonken. In 2009 was dit nog bij 1 op de 3 bedrijven. Van de 141 bedrijven die dit jaar werden bezocht, werd bij 18 een boete en bij 5 een schriftelijke waarschuwing gegeven. De VWA constateerde tijdens haar controles dat meer bedrijven extra personeel inzetten om op de leeftijd van jongeren letten. Daarnaast is er bij horecazaken betere toegangscontrole. Het gebruik van polsbandjes neemt toe. Daaraan zijn bezoekers te herkennen die oud genoeg zijn om drank te kopen.

De VWA heeft haar controles vooral gericht op 'hotspots' van jongeren in de provincies Brabant, Limburg en Gelderland. Tijdens het carnaval is ook gecontroleerd op de naleving van het rookverbod. Er zijn 9 boetes en 1 waarschuwing uitgedeeld. Deze controles werden gecombineerd met de alcoholcontroles leeftijdsgrenzen.

De VWA houdt toezicht op de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop en controleert daartoe ieder weekend bij zogenaamde hotspots. Deze controles dragen bij aan het aanpakken van de alcoholproblematiek onder de Nederlandse jeugd. Jongeren drinken te jong, te vaak en te veel alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol op een te jonge leeftijd hersenbeschadiging veroorzaakt.