Gemeente Den Haag


Eerste twee gemeenten en politie Haaglanden tekenen samenwerkingsovereenkomst
Den Haag en Zoetermeer werken samen met Fietsdepot Haaglanden

Op donderdag 18 februari ondertekenen wethouder Peter Smit (Verkeer, gemeente Den Haag), wethouder Patrick van Domburg (Verkeer, gemeente Zoetermeer) en Frank Paauw (plaatsvervangend korpschef Politie Haaglanden) een samenwerkingscontract met het nieuwe Fietsdepot Haaglanden. Het Fietsdepot gaat voor de gemeenten verkeerd of gevaarlijk gestalde fietsen en fietsen die lang onbeheerd staan geparkeerd - zogenoemde weesfietsen - uit de openbare ruimte verwijderen en opslaan op één plek. Het Stadsgewest Haaglanden heeft een subsidie van 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het depot.

Te vaak worden fietsen op gevaarlijke plekken of buiten fietsenstandaards gestald. Ook komt het vaak voor dat fietsen lang onbeheerd worden achtergelaten of in zo'n slechte staat verkeren dat ze helemaal niet meer worden opgehaald. Al deze fietsen zorgen voor een rommelig straatbeeld, gevaarlijke situaties en vooral overvolle fietsenstallingen.

Het Fietsdepot Haaglanden gaat in opdracht van de deelnemende gemeenten zulke fietsen verwijderen. In eerste instantie zijn dat de gemeenten Den Haag en Zoetermeer. Later kunnen ook andere gemeenten uit de regio Haaglanden aanhaken bij het samenwerkingsverband. In Den Haag ligt de focus vooral op de gebieden rond de stations CS en HS omdat de overlast daar het grootst is. De werkzaamheden van het depot worden uitgevoerd door mensen van de Haeghe Groep.

Eén centraal punt
Het Fietsdepot wordt hét centrale afhaalpunt voor alle verwijderde en gevonden fietsen. Op internet kunnen mensen bekijken of hun fiets bij het depot staat. Ze kunnen hun fiets daar tegen betaling van een vergoeding in de onkosten terugkrijgen, als ze ­ bijvoorbeeld met een fietssleutel - kunnen bewijzen dat ze de rechtmatige eigenaar zijn.

Extra alert op gestolen fietsen
De politie gaat actief samenwerken met het depot om fietsendiefstal te voorkomen. Alle fietsen die bij het Fietsdepot binnenkomen worden gecontroleerd op diefstal. Blijkt dat er bij de politie aangifte is gedaan van diefstal van één van de fietsen, dan wordt contact opgenomen met de rechtmatige eigenaar. Het Fietsdepot gaat ook een rol spelen bij het voorkomen van fietsendiefstal, bijvoorbeeld door gratis een registratienummer in frames te graveren.

Het Fietsdepot gaat in april van start, na de verbouwing van het nieuwe bedrijfspand. Het depot wordt gevestigd op De Binckhorst, Junostraat 24 in Den Haag en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.