Gemeente Soest

Nieuw strooizout en evaluatie strooibeleid

18 februari 2010

Woensdag 17 februari bezocht wethouder Middelkoop Joke Willems en haar kleindochter Lisa van de Bunt. Mevrouw Willems was gevallen door de gladheid, waarbij ze haar schouder en pols brak. De 11-jarige Lisa had de gemeente hierover een brief geschreven waarin ze de gemeente opriep beter te strooien.

Zout was op

Mevrouw Willems viel in de tijd dat het strooizout op was in de gehele provincie Utrecht. Het tekort aan strooizout was het gevolg van landelijke problemen. De al sinds december aanhoudende sneeuwval, vorst en gladheid hebben gezorgd voor grote tekorten aan strooizout. Leveranciers konden niets meer leveren en zoutvoorraden raakten uitgeput.

Nieuwe voorraden

Inmiddels kan er weer gestrooid worden in Soest. Maandag 15 februari is er 100 ton strooizout aangekomen. Door grote klonten in het zout bleek dit niet allemaal bruikbaar. De klonten kunnen een gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid. Daarom zeeft de gemeente het zout eerst voor het gestrooid wordt. Vrijdag 19 februari en maandag 22 februari verwacht Soest weer een partij zout. De kwaliteit daarvan is nog onbekend.

Vooralsnog wordt er in Soest enkel gestrooid op de hoofdwegen, en op de markt in Smitsveen en Soesterberg. Incidenteel worden andere straten gestrooid, zoals de Wieksloterweg - die het grootste deel van de dag in de schaduw ligt, en daardoor erg glad blijft.

Evaluatie voor volgende winter

Wethouder Middelkoop gaf aan bij Mevrouw Willems en haar kleindochter dat zoveel sneeuw zo weinig voorkomt, dat Soest net als veel andere gemeenten er niet op was voorbereid. Daarom worden na de winter de strooiroutes van de gemeente Soest geëvalueerd en wordt gekeken wat er kan worden verbeterd.