Saver tekent intentieverklaring e-waste inzameling NVMP en ICT-Milieu

18/02/2010 18:31

Stichting NVMP

GEZAMENLIJK PERSBERICHT NVMP, ICT-Milieu en Saver

De Noord-Brabantse gemeenten die hun afvalinzameling hebben ondergebracht bij Saver, tekenen vandaag een intentieverklaring over de afgifte van e-waste aan de NVMP en ICT-Milieu, de organisaties voor inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen. Partijen spreken hierin af dat de gemeenten alle apparaten en spaarlampen aanleveren aan de NVMP en ICT-Milieu, die zorgdragen voor een verantwoorde recycling. Gezamenlijk wordt ernaar gestreefd meer grondstoffen opnieuw te gebruiken door meer e-waste in te zamelen en te recyclen.

Kern van de afspraken is dat de gemeenten een vergoeding ontvangen van 79 euro per ton, indien zij alle e-waste aanleveren aan de NVMP. Saver werkt voor vier gemeenten in Noord-Brabant: Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht. De NVMP en ICT-Milieu willen inzamelcontracten sluiten met alle gemeenten in Nederland. Inmiddels zijn er contracten getekend met zo'n 125 gemeenten en hebben ruim 100 gemeenten de contracten in voorbereiding. De NVRD en de VNG bevelen de afspraken aan de gemeenten aan.

Hoog milieurendement

Veel gebruikte elektrische apparaten en spaarlampen belanden op ongewenste plaatsen: in de afvalbak of in een land waar minder eisen worden gesteld aan de veiligheid voor mens en milieu bij inzameling en recycling. Kostbare grondstoffen gaan hierbij verloren, terwijl hergebruik mogelijk is tot meer dan 90 procent. De NVMP en ICT-Milieu, waarin producenten en importeurs zijn verenigd, en de Brabantse gemeenten vinden het belangrijk dat op de markt gebrachte apparaten op een verantwoorde manier worden ingezameld en gerecycled. Het inzamelcontract tussen de NVMP, ICT-Milieu en Saver draagt bij aan deze doelstelling.

Over Saver

Saver is een afval inzamelbedrijf voor gemeenten. Daarnaast voert Saver diensten uit in opdracht van het bedrijfsleven, (overheids)instellingen en particulieren. Saver beheert en exploiteert een viertal milieustraten en is tevens bestuurder van Stichting 'De Kringloper'. Meer informatie: www.saver.nl

Over ICT-Milieu

ICT-Milieu verzorgt de landelijke inzameling van afgedankte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Tevens verzorgt ICT-Milieu de monitoring en rapportage aan het ministerie van VROM. Voor meer informatie zie www.ictmilieu.nl. Stichting ICT-Milieu is onderdeel van ICT-Office.

Over de NVMP

De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een landelijk dekkend systeem om efficiënt en milieuvriendelijk in te zamelen en te recyclen. Meer informatie: www.nvmp.nl

Over Wecycle

Via inzamelacties en campagnes wil Wecycle meer elektrische apparaten en spaarlampen inzamelen en recyclen. Wecycle is een initiatief van producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met scholen, verenigingen, gemeenten, detaillisten en consumenten. Meer informatie: www.wecycle.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nvmp.nl