Senternovem

18-02-2010 | LvDO Empowerpoint Excelleren vanuit tegenstellingen, een verslag

LvDO empowerpoint 11 februari 2009

Op 11 februari vond een bijzondere ontmoeting plaats. Professionals in duurzame ontwikkeling binnen of aan de randen van het openbaar bestuur kwamen samen om met elkaar in gesprek in te gaan over de veranderopgave waar de overheid en samenleving voor staat. Wat is de relevantie van deugden als moed, wijsheid, matigheid en betrokkenheid én de nieuwste inzichten in persoonlijk leiderschap en lerende organisaties bij deze veranderopgave. Hoe kan je tegenstellingen hierbij benutten in tegenstelling tot wat vaak gebeurd deze te benadrukken om te polariseren.

Zo'n 60 deelnemers proefden 11 februari jongstleden de tegenstellingen in de Caballerofabriek. Het was een leuke middag die veel deelnemers weer ee paar stappen verder heeft geholpen in denken over dit thema 'Excelleren vanuit tegenstellingen, Groot denken, Klein bewegen'. De middag begon met een korte duik in het gelijknamige essay. Wat zijn de contrapunten die duurzame ontwikkeling blokkeren of toch juist kunnen versterken. Het volledige essay vind je hier. Een korte powerpoint presentatie tref je aan bij de downloads onderaan deze pagina.

De bijdrage van Marloes Pomp deed bij de deelnemers veel stof opwaaien; zij introduceerde 'Het Nieuwe Werken'. In vogelvlucht werd de meerwaarde van 'anders' werken inzichtelijk gemaakt. Al twitterend, trok ze ons los van bestaande beelden van 'die overheid' en gaf heel prikkelende voorbeelden van plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Benieuwd naar haar presentatie? Bij de downloads is deze als pdf te zien.

Marloes introduceerde de klassieke deugden als inspiratiebron voor het nieuwe werken. Moed, wijsheid, matigheid/realiteitszin en betrokkenheid. Mooi was haar zoektocht naar de vijfde dimensie: de deugd van deze tijd, met communicatieve perspectieven (openheid): compassie?

Het tweede deel van de middag richtten we de aandacht op het klein bewegen. Tjeerd Bartlema hielp daarbij met prachtige vragen zoals: 'Wissel met een onbekend iemand in deze zaal uit wat je werkelijk belangrijk vindt'. Zo ontsponnen zich gesprekjes in tweetallen met grote intensiteit. Het ondersteunende denkkader dat hij gaf, bood veel mensen goede ingang om hun innerlijke tegenstelling te beschouwen. Een mooi begrip hierin is generatief leiderschap waarin de vraag centraal staat hoe je je verhoudt - of beter- wat vind je echt belangrijk wanneer je kijk naar jouw positie en activiteiten Globe - ik, Het en Wij.

Afsluiting: Op de vraag 'wat is er geleerd?', volgden de onderstaande reacties:

1. Naar aanleiding van de presentatie van Marloes Pomp gaf een deelnemer aan dat hij inzicht heeft gekregen dat Twitter een andere manier kan zijn om aan je doel te komen. 'Ik val van mijn geloof', aan het begin van de middag had hij nog aangegeven een Twitter-hater te zijn. De aanpak van Marloes betitelde hij als 'merken, voelen en zien' waardoor de waarde van Twitter hem duidelijk is geworden. Hij dankte Marloes daar hartelijk voor.
2. Het stilstaan met elkaar rond het thema duurzaamheid geeft een verbinding; het stelt je in staat contact te maken en in te zien dat ondeugdelijk acteren slecht is. Het maakt je bewust dat het een goed gebruik is je te laten leiden door de deugden, aldus een deelnemer.

3. Douwe Jan Joustra hield een betoog waarbij hij de vier deugden plaatste tegenover de 7 ondeugden. Hij daagde de managers uit om eens een toespraakje vanuit de ondeugden te houden, en af te wachten wat daarvan het effect zou zijn: het zal roering brengen en geeft aanleiding tot gesprek. Uiteindelijk gaat het erom de relatie met duurzaamheid te vinden; hoe kun je ermee omgaan, wat is er voor nodig? Waar liggen je drijfveren om duurzaam te ontwikkelen en kun je de contrapunten vinden? Als dat lukt, is er beweging, en die is nodig om tot duurzaam handelen over te gaan.
4. Op de zoektocht van Marloes naar de vijfde deugd suggereerde Douwe Jan dat 'compassie', misschien die 5e is.

5. Een laatste reactie van een deelnemer sluit hierop aan; hij geeft aan dat 'communicatie' de vijfde deugd zou kunnen zijn; zijn zoektocht is namelijk hoe hij op de juiste manier de dialoog kan organiseren.