Gemeente Oisterwijk

10-puntenplan Klimaatbeleid ondertekent door gemeente Oisterwijk

De vereniging Klimaatverbond Nederland heeft een 10-puntenplan ontwikkeld voor een beter klimaatbeleid. Met de ondertekening van dit 10-puntenplan Klimaatbeleid draagt de gemeente bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Duurzame ontwikkeling

In het coalitieakkoord van 2006-2010 wordt gesproken over duurzame ontwikkeling als leidend beginsel van het bestuursakkoord. Met het ondertekenen van het 10-puntenplan worden kaders gesteld voor het nieuw te ontwikkelen klimaatbeleid.

Het werken aan duurzame ontwikkeling is niet nieuw in Oisterwijk en sluit goed aan op projecten die al zijn opgestart of waar beleid op is gemaakt. Daarnaast heeft de gemeente voor een aantal projecten SLOK-subsidie* aangevraagd en ontvangen.

Het 10-puntenplan

In het 10- puntenplan staan concrete acties op het gebied van energieverbruik bij bestaande en nieuwe woningen, investeren in duurzame energie, zuinige openbare straatverlichting, terugdringen autogebruik etc. Uiteraard heeft de gemeente een voorbeeldfunctie zoals bij het aanbesteden van bouwwerken en het gebruik van groene stroom en gas. Per beleidsterrein maakt de gemeente Oisterwijk afspraken over de zaken die opgepakt gaan worden. In bijgaand overzicht is te zien welke acties opgepakt zijn en waar beleid op is gemaakt, opgestart zijn en welke binnen het SLOK-project vallen.

Met de ondertekening van het 10-puntenplan Klimaatbeleid en de realisatie van de daarin afgesproken acties draagt de gemeente Oisterwijk bij aan de wereldwijde afspraken over terugdringing van de CO2 uitstoot.


* De SLOK-regeling (Stimulering Lokaal Klimaatbeleid) helpt gemeenten en provincies die structureel werken aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om de aanloopkosten te dekken. Dit kan het draagvlak voor nieuw beleid vergroten. Kosten voor activiteiten die bij de doelstelling van de regeling passen, kunnen tot 50 procent worden vergoed.