Gemeente Winterswijk


Gemeente stemt in met gewijzigd handhavingsbeleid kinderopvang

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft op 16 februari 2010 ingestemd met een gewijzigd handhavingsbeleid kinderopvang. Het nieuwe beleid volgt de gewijzigde Wet kinderopvang van 1 januari 2010. De belangrijkste wijzigingen zijn de registratie van de gastouders die zijn ondergebracht bij een gastouderbureau en de verhoogde kwaliteitseisen van de gastouders.

Alle gastouders worden in een Landelijk Register opgenomen. Dit register linkt met het gemeentelijk Register Kinderopvang en de belastigdienst, die door de registratie kan zien of de aanvrager in aanmerking komt voor een tegemoetkomeing van het Rijk in de kosten voor de kinderopvang.

GGD Gelre IJssel toezichthouder
De gewijzigde wet bepaalt tevens dat per 1 januari 2010 de gemeente de directeur van de GGD Gelre IJssel als toezichtouder moet aanwijzien. Dit betekent dat de GGD de inspecties uitvoert op de kindercentra.

Wijzigingen ten aanzien van kwaliteitseisen
In 2008 zijn er wijzigingen doorgevoerd ten aanzien van de kwaliteitseisen voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangcentra. Naar aanleiding hiervan is er de behoefte ontstaan om de beleidsregels ten aanzien van de handhaving aan te passen.