Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Onderwerp Windparken op de Noordzee

Geachte heer Smits,
Hartelijk dank voor uw brief (625188, dd. t6106/2009) over wlndparken op de Noordzee. Ik beantwoord deze brief mede namens de minister van Economische Zaken.
Uw brief is door de Nationale Havenraad namens de haven- en scheepvaartsector tevens ingebracht als inspraakreactie op het ontwerp-Nationaal Waterplan. Hierdoor maakt de brief formeel onderdeel uit van de inspraakprocedure conform de Wet op de waterhuishouding (Waterwet) en de Algemene wet bestuursrecht. Volgens deze procedure heeft het kabinet op de inspraakreactie gereageerd in de Nota van Antwoord bij het ontwerp-Nationaal Waterplan (dd. 22 december 2009, blz. 129). Onder verwijzing naar de Nota van Antwoord wil ik aanvullend nog een nadere toelichting geven op de procesgang.
Ik stel de actieve gezamenlijke opstelling van stakeholders uÍt de nautische en vlsserij-sector binnen de zoekopdracht tot het, in het kader van ronde 3, vinden van extra gebieden voor 3OO0 Megawatt aan windenergie voor de Hollandse kust bijzonder op prijs. Op dit moment worden verschillende varianten in afstemming met de betrokken partijen beoordeeld op het tijdig en kosteneffectief realiseren van wlndturbineparken, en op de mogelijke consequenties voor andere gebrulkers en het mariene ecosysteem. De door u ingebrachte variant maakt onderdeel uit van deze analyse.
U geeft aan dat er spanning bestaat tussen de door de nautische en visserijsector ingebrachte varlant voor windenergiegebieden voor de Hollandse kust ("ronde 3") en een aantal initiatieven dat in het kader van ronde 2 inmiddels een vergunning heeft gekregen voor het opstellen van windturbineparken. U verzoekt het rUk nu reeds rekening te houden met uw voorkeursvariant voor de Hollandse kust, en enkele ronde 2 initiatieven niet te vergunnen.
Pagina I van 2




In het Nationaal Waterplan is bepaald dat het kabinet in 2010 op basís van deze Datum studie zal beslulten welke wlndenergiegebieden ln het kader van ronde 3 voor de Hollandse Kust worden aangewezen, Parallel vlndt besluifuorming plaats over Ona kênme.k vergunnlngen en SDE-subsidieverlenlng voor wlndparken In het kader van ronde VenWDGw-2010/163 2. De besluitvorming over ronde 2 wordt niet beïnvloed door de beslultvormlng over wlndenerglegebieden voor de Hollandse kust In het kader van ronde 3. Ik neem voor ronde 3 een besluit waar het oplossen van eventuele spanningen met ronde 2 onderdeel van ultmaakt.
Hoogachtend,
DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,
T
J.C. Hulzlnga-Herlnga

Páglna 2 vàn 2