Diergaarde Blijdorp


---

Lemmingen gaan los in Blijdorp
18-02-2010
Een groepje lemmingen is in Blijdorp losgelaten in hun nieuwe verblijfje op de toendra. Hiermee is er weer een stukje Arctica voltooid. Naast ijsberen en lemmingen, wordt het gebied ook bewoond door poolvossen, sneeuwuilen en Steller-zeearenden. Lemmingen zijn kleine knaagdieren van de toendra, met een dikke vacht. Ze hebben geen uitstekende lichaamsdelen, want die zouden immers kunnen bevriezen...

Het is bekend dat het aantal lemmingen door de jaren heen sterk kan fluctueren. De populatie roofdieren die voor hun voedsel afhankelijk zijn van de lemming, schommelt hierin mee. Dit houdt in dat ze in een goed lemmingjaar veel jongen krijgen; het jaar erop zijn er veel roofdieren en daardoor weinig lemmingen. Vervolgens neemt het aantal roofdieren weer af, zodat de lemmingen kunnen toenemen. Wanneer er veel dieren zijn trekken ze weg.

Volgens een oud volksgeloof plegen lemmingen soms massaal zelfmoord door zich in zee te storten. De Disneyfilm 'White Wilderness' (1958) die zich afspeelt in het hoge noorden, speelt hierop in door duidelijk in beeld te brengen hoe lemmingen in grote aantallen over een klip vallen. Volgens zeggen is dit echter in scene gezet, want achter de schermen heeft men kennelijk de beestjes over de rotswand heen geduwd, waarna de dieren in een net werden opgevangen. In werkelijkheid zwemmen lemmingen tijdens hun massale trek soms grote wateren over. Als de afstand te groot is, verdrinken ze in groten getale. Het lemmingverblijf is financieel mogelijk gemaakt door de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.