Diergaarde Blijdorp



---

IJsberin Tania vertrekt uit Blijdorp:
hereniging Eric met jeugdvlam Olinka
18-02-2010
Na lang wikken en wegen heeft het Europese ijsberen-fokprogramma de knoop doorgehakt: ijsberin Tania moet gaan verhuizen om plaats te maken voor ijsberin Olinka uit Wenen, een oude 'jeugdvlam' van ijsbeer Eric. Na overleg met het Europese fokprogramma (bestaande uit de coördinator en de leden van het Species Committee) lijkt dit de beste strategie om in de toekomst ijsbeer-nakomelingen te kunnen voortbrengen. IJsberen in de natuur worden, zoals bekend, bedreigd door o.a. de opwarming van de aarde. Maar ook de situatie in dierentuinen op het gebied van de fok met ijsberen is allesbehalve rooskleurig...

Dit jaar heeft geen enkele Europese dierentuin succes geboekt met de fok van ijsberen. Jonge ijsbeertjes zijn daarom zeer gewenst en ook noodzakelijk om de populatie ijsberen in stand te houden.

Blijdorp heeft er het afgelopen jaar alles aan gedaan om een eventuele zwangerschap bij Tania mogelijk te maken. Het nieuwe ijsberenverblijf voldoet aan alle moderne eisen en er is gezocht naar een goede partner voor Tania. Dit resulteerde in talloze paringen, maar tot nu toe zonder resultaat. Het onzekere element is dat Tania nooit eerder moeder is geweest en al aardig op leeftijd is. Het is dus best mogelijk dat zij kinderloos zal blijven en geen bijdrage kan leveren aan het in stand houden van de ijsberengemeenschap in dierentuinen. Tegelijkertijd bevindt zich in Wenen een jeugdliefde van Eric, Olinka, die zich al bewezen heeft als moeder, maar die nu geen man tot haar beschikking heeft. Bovendien moet zij binnen twee jaar verhuizen wegens een verbouwing van het ijsberenverblijf aldaar.

In overleg met het Europese fokprogramma voor ijsberen is daarom besloten om de ijsberinnen op korte termijn te ruilen. Dit moet snel gebeuren, omdat het paarseizoen al in maart begint. Er is dan grote kans dat er volgend jaar wel ijsbeertjes worden geboren, in dit geval in Blijdorp. Verwacht wordt dat ze niet meer aan elkaar hoeven te wennen. Er is immers al een 'klik' en Eric is zelfs de vader van haar jongen. Tania verhuist tijdelijk naar Wenen, want over twee jaar krijgt zij nieuwe kansen bij een ijsbeerman in München. Zo gaat er zo min mogelijke kostbare tijd verloren en is er de meeste kans op de zo gewenste nakomelingen.

Voor Blijdorp en haar fans is het wel even slikken, want Rotterdam heeft een extra band met Tania omdat zij hier is geboren. Aan de andere kant gaat het er uiteindelijk om wat het beste is voor de soort en dan is dit de best haalbare optie. Tania zal begin maart al verhuizen om plaats te maken voor de nieuwe ijsberin.