Gemeente Lopik

Besluiten Raadsvergadering Datum: 16 februari 2010 GEMEENTE
LOPIK
Na de vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Lopik worden de belangrijkste besluiten en bespreekpunten toegelicht via een persbericht. P
Gemeenteraad Lopik onder voorwaarden akkoord met geregionaliseerde brandweer E
Per 1 januari 2010 is de geregionaliseerde brandweerorganisatie in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een feit. De raad heeft de deelname van de R gemeente Lopik onder voorwaarden bekrachtigd. Instemming van de bonden met de rechtspositieregeling en het sociaal plan voor de vrijwillige en beroeps brandweermedewerkers is een voorwaarde voor deelname. De S raad heeft ingestemd met de gewijzigde begroting 2010 VRU en met de afspraken die het college met de VRU heeft gemaakt.

B De burgemeester zal de raad op de hoogte houden over de onderhandelingen met de bonden. De raad spreekt zijn dank uit aan alle medewerkers van brandweer De Waarden.

E Raad wil onderzoek naar onderhoud velden alle vier voetbalverenigingen

R Voor de aanleg en uitbreiding van de velden van voetbalvereniging S.V. Lopik zijn offertes ontvangen. De VVD-fractie diende een amendement in, dat werd ondersteund door PvdA, SGP en CU. De raad besloot het I benodigde bedrag voor aanleg en uitbreiding van de velden van S.V. Lopik nog niet vast te stellen. Eerst moet de behoefte aan onderhoud en renovatie van alle vier voetbalverenigingen worden onderzocht. Het college zal een C voorstel voorbereiden voor de raadsvergadering van 25 mei 2010.

In de raadsvergadering van 17 november 2009 heeft de raad het college H gevraagd een offertetraject te laten doorlopen voor de aanleg en uitbreiding van de velden van voetbalvereniging S.V. Lopik. De investering voor het project is geraamd op 621.769,- inclusief BTW met aftrek van de eigen werkzaamheid van S.V. Lopik. Er zijn zes offertes ontvangen, waarvan de voordeligste T aanbieder het werk kan uitvoeren voor 542.640,- inclusief BTW. Als het plan wordt uitgevoerd, kan S.V. Lopik beschikken over drie volwaardige velden, een volwaardig trainingsveld en een pupillenveld. De veldencommissie heeft met dit plan ingestemd.

De VVD-fractie diende een amendement in, dat werd ondersteund door de Postbus 50 fracties van PvdA, SGP en CU. Deze fracties willen het benodigde bedrag voor 3410 CB LOPIK
aanleg en uitbreiding van de velden van S.V. Lopik nog niet vaststellen. Zij Raadhuisplein 1
Tel : (0348) 55 99 55
Fax: (0348) 55 15 88
E-mail:
gemeente@lopik.nl





vinden dat eerst de behoefte aan onderhoud en renovatie van alle vier voetbalverenigingen in de gemeente Lopik moet worden onderzocht.

De raad sprak in meerderheid zijn intentie uit dat de kwaliteit van alle sportvelden aandacht en zorg verdient en dat voor mogelijk noodzakelijke renovaties budget beschikbaar moet worden gesteld. Daarvoor kan dekking worden gevonden in de opbrengst van de verkoop van de ambtswoning van oud-burgemeester Schakel, die in de algemene middelen zal worden gestort.

De door de winterse omstandigheden gegeven tijd zal worden benut om op zeer korte termijn met alle betrokkenen (de vier voetbalverenigingen en de veldencommissie) en eventueel externe deskundigen te overleggen. Hierbij moeten alle overige geplande (noodzakelijke of wenselijke) renovaties in kaart worden gebracht. Een constructie van een eigen bijdrage van de voetbalverenigingen aan onderhoud zal worden onderzocht. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een vorm waarbij de vier voetbalverenigingen de velden huren van de gemeente.

Het college zal een voorstel voorbereiden voor de raadsvergadering van 25 mei 2010. Dit voorstel kan vervolgens bij de behandeling van de Kadernota 2011 worden betrokken in de raadsvergadering van 22 juni 2010. Dan vindt de discussie plaats over de financiering van grote projecten. De eventuele aanleg en uitbreiding van de velden van S.V. Lopik kan dan in de zomer plaatsvinden.

Woningbouw en natuuraanleg locatie
veevoederbedrijf Brokking te Jaarsveld

De raad heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan de bouw van woningen en de aanleg van een natuurgebied op het terrein van het voormalige veevoederbedrijf Brokking te Jaarsveld.

Namens de familie Brokking verzoekt Mourik Groot-Ammers B.V. om mede- werking voor de bouw van 25 woningen en de aanleg van een natuurgebied van circa twee hectare ter compensatie van de beëindiging en sanering van het veevoederbedrijf en voor het aantal te bouwen woningen aan de S.L. van Alterenlaan te Jaarsveld. Dit plan vormt een alternatief voor het oorspronkelijke plan uit 2007 voor de bouw van negen vrijstaande woningen, dat vanwege tegenvallende verkoop is geannuleerd.

De VROM-inspectie en de provincie Utrecht hebben aangegeven in principe geen bezwaar te hebben tegen het voornemen, mits rekening wordt gehouden met het migratiesaldo nul. Dit houdt in dat het aantal te realiseren woningen op deze locatie in mindering wordt gebracht op de uitbreidingsmogelijkheden elders in de gemeente.
De raad heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan de bouw van 25 woningen en natuurcompenserende maatregelen op de percelen kadastraal bekend gemeente Lopik sectie G, nummers 507, 1675 en 1776. Voorwaarden hierbij zijn dat de kosten voor het opstellen van het bestemmingsplan voor rekening komen van de aanvrager, evenals de ambtelijke kosten en de eventueel te vergoeden planschade. Daarnaast komen de kosten voor aanleg van de weg, kabels, leidingen en riolering voor rekening van de aanvrager. Tot slot moet de aanvrager twee hectare natuurontwikkeling realiseren.

2





Bestemmingsplan `Cabauw Uitbreiding' vastgesteld

De raad heeft het bestemmingsplan `Cabauw Uitbreiding' vastgesteld. Dankzij de samenwerkingsovereenkomst is geen exploitatieplan nodig.

Het ontwerp-bestemmingsplan `Cabauw Uitbreiding' heeft van 3 december 2009 tot en met 13 januari 2010 voor een ieder ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.

Met de Woningbouwvereniging Lopik, de particuliere eigenaren in het gebied en het schoolbestuur Lek en IJssel is een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Op basis hiervan treedt de gemeente op als opdrachtgever voor de aanleg van voorzieningen van openbaar nut, zoals wegen, groen en water in het plangebied. De gronden onder het openbaar gebied zullen in eigendom worden overgedra- gen aan de gemeente. Partijen zullen naar rato van oppervlakte in het plange- bied bijdragen in de kosten van het plan. De gronden die vrijkomen omdat de school wordt verplaatst, zullen door de gemeente worden verkocht aan de Woningbouwvereniging Lopik, die daar een project voor seniorenwoningen zal realiseren. Alle kosten die daarmee samenhangen, komen voor rekening van de woningbouwvereniging. Dankzij deze samenwerkingsovereenkomst is het opstellen en voorleggen van een exploitatieplan niet nodig.

De raad heeft het bestemmingsplan `Cabauw Uitbreiding' vastgesteld en besloten in verband met de samenwerkingsovereenkomst geen exploitatieplan vast te stellen. Het vastgestelde bestemmingsplan wordt binnen twee weken gepubliceerd en gedurende zes weken ter inzage gelegd.

Raad stemt in met plan herontwikkeling centrum
Lopik-dorp

Onder het voorbehoud dat er overeenstemming wordt bereikt over de verkoop van het MOB-complex Jaarsveld heeft de raad ingestemd met het stedenbouwkundig plan van mRO en het plan van Kolpa architecten. De raad heeft de gebiedsexploitatie vastgesteld en een krediet beschikbaar gesteld van 2.425.000,-. Dit bedrag kan worden gedekt door een provinciale subsidie van 900.000,- en door de opbrengsten van de toekomstige verkoop van het MOB-complex Jaarsveld.

In maart 2008 is tussen de gemeente Lopik, Bogor Projectontwikkeling B.V. en Green Real Estate B.V. een intentieovereenkomst gesloten voor de herontwik- keling van het winkelcentrum in Lopik-dorp. De klankbordgroep heeft op 15 december 2008 voorstellen gedaan, die hebben geleid tot aanpassingen in het plan. De afgelopen tijd is gewerkt aan het verbeteren en verfijnen van het stedenbouwkundig plan en het opstellen van een sluitende exploitatie. Doel is het centrum van Lopik een impuls te geven, zowel economisch als esthetisch.

In het huidige plan worden niet alleen het parkeren en de verkeerscirculatie goed opgelost, maar krijgt ook de openbare ruimte meer kwaliteit en kan voor verschillende functies worden gebruikt. De gebiedsexploitatie is marktconform en 3





het daarin opgenomen woningbouwprogramma is bereikbaar voor alle doelgroepen, met name voor senioren en starters.

Onder het voorbehoud dat er overeenstemming wordt bereikt over de verkoop van het MOB-complex Jaarsveld heeft de raad ingestemd met het stedenbouwkundig plan van mRO van 15 juli 2009 en het plan van Kolpa architecten van 1 december 2009. De raad heeft de gebiedsexploitatie vastge- steld, zoals opgenomen in het beslisdocument van 26 januari 2010, en een krediet van 2.425.000,- beschikbaar gesteld. Dit bedrag kan worden gedekt door een provinciale subsidie van 900.000,- en door de opbrengsten van de toekomstige verkoop van het MOB-complex Jaarsveld.

Planning werkzaamheden:

· Opstellen samenwerkingsovereenkomst : februari - april 2010;
· Presentatie plannen aan omwonenden : maart 2010;
· Opstellen bestemmingsplan : maart - mei 2010;
· Starten bestemmingsplanprocedure : mei 2010;
· Milieuonderzoeken : 1ste kwartaal 2010;
· Uitwerking inrichting openbare ruimte : 1ste en 2de kwartaal 2010;
· Ontwerpen woningen en commerciële ruimten : 2010
· Uitvoering plan : 2011

Nota LopikMEerwaard, beleid gebiedsontwikkeling
vastgesteld

De raad heeft in meerderheid de nota LopikerMEerwaard, beleid inzake gebiedsontwikkeling vastgesteld. Doel is de kwaliteit van de bebouwingslinten en/of het landschap te verhogen, door op een bepaald perceel ontwikkelingen mogelijk te maken.

In de raadsvergadering van 27 maart 2007 is de notitie LopikMEerwaard vast- gesteld en is besloten dat de uitgangspunten moeten worden uitgewerkt. Deze zijn uitgewerkt in de nota LopikeMEerwaard, beleid inzake gebiedsontwikkeling. In deze nota is vastgelegd dat het instrument ontwikkelingsplanologie moet worden ingezet om de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Lopik te versterken.

De speciaal hiervoor ingestelde Adviescommissie Gebiedsontwikkeling Lopik heeft als klankbord gefungeerd bij het opstellen van de nota. Doel van gebieds- ontwikkeling is de kwaliteit van de bebouwingslinten en/of het landschap te verhogen, door op een bepaald perceel ontwikkelingen mogelijk te maken. Inwoners die initiatieven willen indienen en uitvoeren voor gebiedsontwikkeling kunnen door een medewerker van de gemeente worden begeleid.

Besluit aanleg fietspad door `de Lopikerhout'
ingetrokken

De raad heeft besloten het geplande fietspad door natuurgebied `de Lopikerhout' niet aan te leggen en het beschikbaar gestelde krediet in te trekken.

4





In de raadsvergadering van 18 december 2007 is besloten het voetpad door het natuurgebied `de Lopikerhout' op te waarderen als alternatief voor het fietsen over de Zijdeweg. Hiervoor is een krediet van 22.048,17 beschikbaar gesteld.

Het college heeft dit besluit nog eens tegen het licht gehouden en is van mening dat het fietspad geen oplossing is. De doseerinstallatie op de Lekdijk zal binnenkort in gebruik worden genomen, waardoor het autoverkeer op de Zijdeweg zal afnemen en de verkeersveiligheid van fietsers op deze weg zal toenemen. Het beschikbaar gestelde krediet is niet voldoende voor de aanleg van het fietspad, dat circa 45.000,- zal bedragen. Verder heeft de gemeente signalen ontvangen dat een deel van de bewoners van de Lekdijk een fietspad door `de Lopikerhout' niet acceptabel vindt, vanwege het gevoel van onveiligheid. Tot slot is de verwachting dat met name schoolgaande kinderen die per fiets naar de bushalte langs de provinciale weg gaan, zich niet laten dwingen om circa twee kilometer per dag om te rijden via `de Lopikerhout'.

De raad heeft daarom besloten geen fietspad aan te leggen door `de Lopikerhout' en het beschikbare krediet in te trekken.

Tarieven zwembad Lobeke verhoogd

Om tegemoet te komen aan bezuinigingsbesluiten heeft de raad de tarieven voor toegang, lessen en activiteiten in zwembad Lobeke verhoogd. Daarnaast worden de tarieven voor vaste en incidentele verhuur van het zwembad verhoogd.

Op 3 november 2009 heeft de raad een aantal bezuinigingsbesluiten genomen. Eén daarvan is een taakstelling van 5.000,- voor de exploitatie van zwembad Lobeke. Een tweede betreft verhoging van de tarieven van verhuur met 15%.

De tarieven voor toegang, lessen en activiteiten in zwembad Lobeke liggen aanzienlijk lager dan in de omringende gemeenten. De raad is van mening dat deze daarom kunnen worden verhoogd. In 2010 gaat bijvoorbeeld een los badbezoek vanaf 18 jaar 3,- kosten en een 10-badenkaart 27,-. Een abonnement vanaf 18 jaar zal in de voorverkoop 47,50 en in de seizoenverkoop 54,- kosten.
Daarnaast heeft de raad besloten het tarief voor vaste verhuur van het zwembad, bovenop de inflatiecorrectie, met 5% extra te verhogen in 2010, met 4% in 2011 en met 3% in 2012 en 2013. Daarnaast wordt het tarief voor incidentele verhuur van het zwembad vastgesteld op 50,- per uur in 2010 en zal voor de volgende jaren de inflatiecorrectie word toegepast. Uitgaande van de bezoekersaantallen in 2009 zullen de tariefsverhogingen naar verwachting ruim 34.000,- opleveren.

Bomenverordening 2010 vastgesteld

Vanwege de Kapverordening uit 1994 moet voor vrijwel alle bomen een kapvergunning worden aangevraagd. Om onnodige regels en regelgeving te verminderen, heeft de raad de Bomenverordening 2010 Lopik `Algemeen' vastgesteld en de oude verordening ingetrokken.

5





In de huidige Kapverordening Lopik 1994 is een algemeen kapverbod opgeno- men, waardoor vrijwel alle bomen en houtopstanden (bosjes, houtsingels, bomenrijen en individuele bomen) niet zonder kapvergunning mogen worden verwijderd. Dit algemeen kapverbod strookt niet met het gemeentelijke beleid om onnodige regels en regelgeving te verminderen.

De raad vindt dat het behoud van de kwaliteit van de groene leefomgeving voldoende kan worden gegarandeerd met een mix van een beperkt kapverbod en een actief beleid op het gebied van natuur en landschap. Dit beperkte kapverbod is uitgewerkt in de Bomenverordening 2010 Lopik `Algemeen'. De raad heeft de Bomenverordening Lopik 2010 `Algemeen' vastgesteld onder gelijktijdige intrekking van de Kapverordening Lopik 1994.

Daarnaast heeft de gemeenteraad op 16 februari 2010 de volgende besluiten genomen:

Subsidieverordening Welzijn, gemeente Lopik 2010
De raad heeft de Subsidieverordening Welzijn gemeente Lopik 2010 vastgesteld onder gelijktijdige intrekking van de Subsidieverordening Welzijn gemeente Lopik 2005.

Rapport "Kikkers en Knikkers"
De rekenkamercommissie Triangel heeft een rapport uitgebracht over de niet- realisatie van een multicultureel centrum (MCL) in Lopik. De raad heeft in meerderheid besloten de conclusies te onderschrijven en de waarschuwingen ter harte te nemen. VVD en CU konden niet instemmen met de conclusie dat de raad te weinig geld voor het MCL beschikbaar heeft gesteld.

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening
De raad heeft het controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 vastgesteld. De accountantsdiensten worden voor de jaren 2011-2014 aanbesteed. Hiervoor dient het contract met Ernst & Young Accountants voor 1 oktober 2010 te worden opgezegd.

Aanvraag subsidie cultuurparticipatie provincie Utrecht Op verzoek van de portefeuillehouder, wethouder J.W.M. Kooijman, heeft de raad dit onderwerp van de agenda gevoerd.

Aanpassing uren griffie
De raad heeft besloten mevrouw Dolders per 1 januari 2010 voor 36 uur per week aan te stellen als griffier, waarbinnen zij vier uur per week ondersteu- ningswerkzaamheden uitvoert voor de "Stichting ondersteuning rekenkamer- functies gemeente Lopik, Montfoort en Oudewater". Daarnaast wordt voorgesteld de uren van de medewerker griffie per 1 april 2010 terug te brengen van zestien uur naar twaalf uur per week.

Lopik, 18 februari 2010.