Ambtenaren waterschappen sluiten zich aan bij acties

18/02/2010 17:12

ABVAKABO FNV

Na de ambtenaren bij de provincies en gemeenten, hebben nu ook de ambtenaren bij de waterschappen een conflict met de werkgevers over de nieuwe cao. Ook bij de waterschappen zijn de werkgevers niet bereid om de afspraken uit het Sociaal Akkoord na te leven en ambtenaren koopkrachtbehoud en werkzekerheid te bieden.

In december leken de cao-onderhandelingen bij de waterschappen al vast te lopen op dezelfde onderwerpen als bij provincies en gemeenten, maar in januari 2010 werd toch een mogelijke opening gevonden. De werkgevers waren namelijk wel bereid om te praten over de invoering van een 36-urige werkweek. Dat is een lang gekoesterde wens vanuit de sector waar de ambtenaren nu nog 37 uur per week werken.

Het eindbod van de werkgever na de laatste onderhandelingsronde was echter teleurstellend. De werkgever wilde uiteindelijk akkoord gaan met de invoering van de 36-urige werkweek, maar pas op 1 januari 2011. Voor 2009 en 2010 eisten de bonden echter ook koopkrachtbehoud, bijvoorbeeld in de vorm van een eenmalige uitkering, maar dat was onbespreekbaar voor de werkgever.

Koopkrachtbehoud was niet het enige probleem. Ter compensatie voor de invoering van de 36-urige werkweek, eiste de werkgever en passant ook nog wat verslechteringen. Onder andere een verruiming van het dagvenster waardoor werknemers minder vaak recht hebben op een onregelmatigheidstoeslag en afschaffing van lokale feestdagen en bijzonder verlof.

Bert de Haas, bestuurder van Abvakabo FNV: "Ik ben zwaar teleurgesteld. Bij de waterschappen leek een doorbraak mogelijk. Een 36-urige werkweek zou een structurele verbetering zijn van de cao, maar in combinatie met de verslechteringsvoorstellen, wilde de werkgever uiteindelijk nog minder dan koopkrachtbehoud bieden. Wij gaan nu volop meedoen in de acties van gemeenten en provincies."