Hogeschool Windesheim

Persbericht, 18 februari 2010

Op donderdag 18 maart 2010 organiseert Windesheim het landelijke congres âVerslaving & Wonenâ over nieuwe ontwikkelingen, regelgeving, richtlijnen en methodieken om bijzondere en beschermde woonsituaties van kwetsbare mensen veilig te maken en verslavingsproblematiek te voorkomen en verminderen.

Woonbegeleiders, maatschappelijk werkers, sociaal pedagogische hulpverleners, verpleegkundigen, opbouwwerkers, welzijnswerkers, managers in de GGZ, beleidsmakers en bestuurders komen veel in aanraking met ongewenst alcohol- en drugsgebruik in diverse bijzondere woonsituaties. Een complex probleem, dat vraagt om een innovatieve werkwijze bij het realiseren van de juiste mix van huisvesting en zorg in combinatie met verslavingsproblematiek. Daarom hebben diverse vormen van (intensief) beschermd wonen, begeleid zelfstandig wonen en andere vormen van wonen onder zorg en begeleiding nieuwe werkwijzen onderzocht en ontwikkeld.

Uniek concept
Zo is het GGZ-centrum âDuurzaam verblijfâ in Beilen een uniek concept in Nederland, gericht op stabilisatie en lotsverbetering van mensen met zowel een psychiatrische stoornis als een verslaving. De werkwijze roept echter veel maatschappelijke discussie op. Wijnand Mulder, circuitmanager Duurzaam Verblijf GGZ-Drenthe en Jan Broertjes, burgemeester van Midden-Drenthe gaan hier dieper op in tijdens hun presentatie âintegratie van mensen uit de Randstad met chronische psychiatrische en verslavingsproblematiek in Drentheâ. Rob Bovens, lector âVerslavingspreventieâ bij Windesheim en onderzoeker bij het Trimbosinstituut, leidt deze presentatie.

Sprekers
Het ochtendprogramma bestaat verder uit drie sprekers: prof. Dike van de Mheen, directeur Onderwijs en Onderzoek van het IVO (âIk heb rust nu ik hier kan wonenâ), Ton Mosheuvel, directeur Bouman GGZ Rotterdam (âintensief begeleid wonenâ) en Johan den Dulk, locatiemanager Woodstock Den Haag (âwonen voor oudere verslaafdenâ). âs Middags staan er twee rondes met afwisselende workshops op het programma. Meer informatie over het congres staat op www.windesheim.nl/agenda.

Windesheim Verslavingskunde
Het congres is een initiatief van het kenniscentrum Verslavingskunde van Windesheim. Dit is ontstaan vanuit de hbo-specialisatie (minors) Verslavingskunde die de hogeschool heeft ontwikkeld in nauwe samenwerking met diverse GGZ- en verslavingszorginstellingen. Het kenniscentrum organiseert jaarlijks een congres en diverse andere activiteiten. Het onderwijs en de activiteiten zijn toegankelijk voor zowel studenten als voor professionals.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op onze website, www.windesheim.nl/agenda. Hier kunt u zich ook aanmelden. Dit kan tot en met 14 maart a.s.