FNV Bondgenoten

Kamercommissie SZW hoort schoonmakers

De voortouwcommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag in een speciaal rondetafelgesprek de verhalen gehoord van schoonmakers over de misstanden in de schoonmaaksector.

Aanleiding voor het rondetafelgesprek was het witboek "Schoon genoeg". Het is voor het eerst dat schoonmakers zelf de kans krijgen om hun verhaal aan de politiek te vertellen.

De schoonmakers vertelden over hoe zij steeds minder tijd krijgen om hun werk te doen. Dat komt omdat opdrachtgevers steeds weer een lagere prijs bedingen bij schoonmaakbedrijven. Het gevolg is niet alleen een steeds grotere werkdruk voor schoonmakers, maar ook de kwaliteit van het werk lijdt er onder. Christine Simon, schoonmaker bij het Erasmus kinderziekenhuis in Rotterdam vertelde de commissie over haar ervaringen: "Mensen komen naar het ziekenhuis om beter te worden, maar ze gaan weg met een bacteriële infectie omdat wij niet meer de kans krijgen om ons werk goed te doen."

Ron Meyer werd als vakbondsbestuurder ook gehoord. Hij heeft de commissie erop gewezen dat de overheid zelf ook een hele grote opdrachtgever is van schoonmaakwerk en dat zij ook een verantwoordelijkheid heeft om het goede voorbeeld te geven. "Het systeem van aanbesteding dat wordt gebruikt werkt de race naar beneden in de sector in de hand", zegt Meyer. "Schoonmaken wordt er wel goedkoper door, maar tegen welke prijs? De schoonmakers zijn het slachtoffer. Ze verdienen beter dan hoe ze nu behandeld worden."

Schoonmakers in het hele land voeren actie voor een nieuwe cao. Tot nu toe voornamelijk via ludieke acties. Zo zijn ze bezig om de grootste poetsdoek ter wereld te maken om zo in het Guiness Book of Records te komen. De werkgevers in de schoonmaak willen nog steeds niet praten over een loonsverhoging, een reiskostenvergoeding en meer opleidingsmogelijkheden.
Vanaf komende de dinsdag worden de acties daarom harder. Dinsdag wordt er gestaakt en trekken schoonmakers voor een grote manifestatie naar Utrecht. Op het jaarbeursplein worden tegen de 1000 schoonmakers verwacht.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het WML per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot 'ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.