GroenLinks

Tofik debatteert met Pabo-studenten over onderwijs


* groenwerkt

* onderwijs

Tofik debatteert met Pabo-studenten over onderwijs

Hij hapt bij binnenkomst nog snel het laatste stukje van zijn bruine pistoletje met kaas weg. Kamerlid Tofik Dibi bezoekt vandaag de Hogeschool InHolland in Hoofddorp om met de Pabo-studenten te praten over de kwaliteit van het onderwijs.

Wethouder Herman Tuning van GroenLinks Haarlemmermeer opent de discussie. In de foyer van de Pabo vertelt hij de aanwezige studenten over het belang van duurzaarheid. "Dankzij GroenLinks is duurzaamheid in Haarlemmermeer nu goed ingebed in het beleid, maar als ik de programma's van andere partijen zie, ben ik bang dat we toch weer op weg gaan naar een Age of Stupid", zegt hij, verwijzend naar de film.

Tofik neemt het stokje daarna van 'm over. Hij praat met de zeventig studenten over de discussies die er spelen in het Nederlandse onderwijs. Tofik vraagt of ze kunnen rekenen en spellen. Hij heeft de lachers meteen op zijn hand. Maar het is ook meteen de aanleiding om de problemen in het basisonderwijs te bespreken. Zo komt de feminisering van het basisonderwijs aan de orde. Maar dat lijken de leerlingen niet direct een probleem te vinden. "Alhoewel het natuurlijk leuker is om straks ook mannelijke collega's te hebben", merkt een studente op.

Ook wil Tofik weten of de Pabo-studenten het idee hebben dat ze zich teveel met zorgleerlingen bezig moeten houden en daardoor te weinig aandacht hebben voor goede leerlingen. Het is het begin van een lange discussie over het toenemend aantal taken die het onderwijs vanuit Den Haag krijgt opgelegd. "Elk half jaar komt er wel weer een nieuw plan", roept een van de studenten ietwat teneergeslagen. "Welke partij garandeert me nu dat er niet weer bezuinigd wordt op onderwijs?".

Tofik toont begrip voor de twijfel, zeker vanwege de specifieke problemen waarmee de Pabo te kampen heeft. Hij belooft zijn best te doen om samen met andere partijen een hoorzitting aan te vragen over de toekomst van de Pabo. En met die belofte lijkt een aantal twijfeldende scholieren toch weer een beetje gerustgesteld. 18 februari 2010 13:07