CDA

Europa moet één lijn trekken in vergoeding voor vliegvertraging. donderdag 18 februari 2010
De Europese Commissie moet met een werkbare oplossing komen voor de problemen rond de Europese Verordening die vergoeding van vertraging voor luchtvaartreizigers regelt. Dat stelt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann in vragen aan de Europese Commissie naar aanleiding van een recente uitspraak van het Europese Hof. Deze uitspraak zorgt voor grote problemen in lidstaten die deze verordening correct hebben ingevoerd, waaronder Nederland. âLidstaten die het niet zo nauw genomen hebben met de invoering van deze verordening ontspringen de dans. Dat is de wereld op zijn kopâ, aldus Wortmann.

De uitspraak van het Europese Hof geeft reizigers voortaan het recht op een vergoeding tot maximaal 600 euro wanneer hun vlucht bij aankomst meer dan drie uur is vertraagd. De uitspraak zou moeten gelden voor alle vertragingen van de afgelopen 5 jaar. Alleen al in Nederland wordt het aantal gevallen becijferd op mogelijk tienduizenden klachten, maar uit internationaal overleg van toezichthouders afgelopen week bleek dat lidstaten heel verschillend met deze kwestie omgaan.

Over deze verordening is in de afgelopen jaren al veel te doen geweest. Wortmann: âEen verordening is juist bedoeld om in alle lidstaten op eenzelfde wijze de rechten van reizigers te waarborgen. Dat is belangrijk voor passagiers en voor luchtvaartmaatschappijen, maar helaas tot op heden zijn de verschillen ontzettend groot.â

Wortmann heeft aan de Europese Commissie gevraagd om twee maanden bedenktijd te nemen en in overleg met alle betrokkenen naar een gezamenlijke uitweg te zoeken die voor alle lidstaten gelijk is.