Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

18 februari 2010, 16.02 uur

Afghanistan werd afgelopen week geteisterd door extreme weersomstandigheden. De vele overstromingen veroorzaakten veel schade en slachtoffers en er werden diverse reddingsoperaties uitgevoerd. De regen en het slechte zicht hadden grote invloed op de operaties van de Task Force Uruzgan (TFU). Ook was het vliegverkeer ontregeld.

De Multinational Base Tarin Kowt, een verzamelnaam voor het internationale militaire kamp waaronder Kamp Holland valt, is de afgelopen maanden aanzienlijk uitgebreid. Om deze oppervlakte goed te kunnen beschermen is vorige week een hypermodern commandocentrum geopend. Vanuit het Base Defense Operations Centre (BDOC) wordt de beveiliging van het kamp aangestuurd.

Toename internationalisering

Voor de beveiliging worden onder meer camera'*s en radarsystemen ingezet, waaronder het Singaporese Arthur-systeem dat waarschuwt tegen mogelijke raketaanvallen. Deze coördinerende beveiligingsactiviteiten zijn het directe gevolg van de toenemende internationalisering van de basis.

Opleiden van trainers

Een Nederlandse militair geeft het certificaat aan één van de Afghaanse militairen. - Foto: ministerie van Defensie

De ondernemerscursus die het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Uruzgan verzorgt, werpt haar vruchten af. Waar de afgelopen jaren al ruim 200 cursisten de fijne kneepjes van het ondernemersvak leerden, zwaaiden vorige week de eerste gediplomeerden af die vervolgens zelf de training gaan geven.

Civiel vertegenwoordiger van TFU, Jennes de Mol, reikte de diploma's uit in het PRT-huis. Volgens De Mol heeft het opleiden van trainers een vergrotend effect: "Je traint een man die weer tientallen anderen kan trainen. Mensen iets leren is de meest duurzame belegging."

Geïmproviseerde explosieven

Opnieuw werden deze week enkele geïmproviseerde explosieven opgespoord en onschadelijk gemaakt. Ook werden eenheden van het Afghan National Army (ANA), begeleid door Nederlandse militairen van het Operational Mentor and Liaison Team (OMLT), nabij Tarin Kowt beschoten door opstandelingen. Het vuur is beantwoord door de Afghaanse militairen. Kandahar Airfield (KAF) was afgelopen week meerdere keren het doelwit van een raketaanval. De raketten leidden niet tot gewonden of schade.

Somalië - Operatie Atalanta

Opvarenden van Hr. Ms. Tromp aan dek tijdens de passage door het Suezkanaal. - Foto: ministerie van Defensie

Afgelopen zondag is het marinefregat Hr. Ms. Tromp door het Suez kanaal gevaren. Vanaf deze week levert het schip een bijdrage aan de EU-missie Atalanta, een operatie voor de kust van Somalië ter bestrijding van piraterij.