Gemeente Enkhuizen

Motorische Remedial Teaching in Enkhuizen

Op basisscholen in de gemeenten Opmeer en Enkhuizen worden MRT-lessen (Motorische Remedial Teaching) verzorgd door bewegingsconsulenten van Sportservice West-Friesland. Tijdens deze lessen wordt met een kleine groep kinderen gewerkt aan de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden en specifieke vaardigheiden geoefend. Kinderen worden op deze manier bijgespijkerd, zodat ze (weer) op het niveau van hun leeftijdsgenootjes kunnen komen.

Testen
MRT is niet nodig voor elk kind, in Enkhuizen zijn afgelopen najaar op het Driespan de leerlingen uit de groepen 2 en 3 getest. Om te achterhalen welke kinderen in aanmerking komen voor MRT zijn een aantal oefeningen/testjes gedaan door de kinderen. Hierbij wordt gekeken naar vaardigheden als cordinatie, fijne motoriek, grove motoriek, kracht en evenwicht. Op deze manier kan gezien worden of leerlingen op gemiddeld niveau of bovengemiddeld scoren of dat zij achterblijven bij bepaalde vaardigheden. Wanneer leerlingen op drie van de onderdelen onder niveau scoren, dan komen zij in aanmerkingen voor MRT-lessen.

MRT
MRT bestaat uit een wekelijkse extra gymles in een groepje van maximaal tien leerlingen. Tijdens deze les wordt door gerichte oefeningen extra aandacht besteed aan diverse motorische vaardigheden en worden de leerlingen begeleid op de onderdelen waarin zij achterblijven. Na de les krijgen de kinderen oefeningen mee voor thuis. Aan het einde van een serie lessen worden de vorderingen gemeten om te zien of vooruitgang is geboekt en te bepalen of MRT nog nodig is.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sportservice West-Friesland, Cindy Koopman, tel: (0229) 28 77 03, mail: ckoopman@sportservicewestfriesland.nl of neem een kijkje op de website www.sportservicewestfriesland.nl.