Wageningen Universiteit en Researchcentrum aanbodskrapte blijft - is zuid afrika een oplossing? Biologische aanbodskrapte blijft - is Zuid Afrika een oplossing?

15 feb 2010

Onderdeel: LEI

Het areaal biologische landbouw in Nederland groeit minder snel dan de verkoop van biologische producten in het supermarktkanaal. Er moeten dus steeds meer biologische producten geïmporteerd worden. Ook omdat er voor de export van Nederlandse biologische producten naar buurlanden nog groeikansen zijn.

In 2009 heeft LEI, onderdeel van Wageningen UR, een marktonderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika. Dit land heeft een rijke historie in de gangbare productie van de onderzochte productgroepen en er staan veel bedrijven klaar om over te gaan naar een biologische bedrijfsvoering. Het land is bovendien logistiek in staat om aan de wens van Nederlandse bedrijven tegemoet te komen.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ondersteunt bedrijven die de mogelijkheid van handel met Zuid Afrika willen onderzoeken met een missie van een week, in augustus 2010. De missie is bedoeld om op een informele manier kennis te maken met bedrijven in Zuid Afrika die graag biologische producten naar Nederland zouden willen exporteren, dan wel vanuit Nederland willen importeren, maar daarvoor een betrouwbare partner in Nederland missen. Het programma van de missie zal afgestemd worden op de specifieke handelsvraag van Nederlandse ondernemers.

Rapport 2009-046 Organic produce from the Republic of South Africa; Exploring the conditions for enhancing trade in organic vegetables, fruit and wine
Contact
Yuca Waarts
yuca.waarts@wur.nl
Profiel

Johan Bakker
Johan.Bakker@wur.nl
Profiel