Woonbond


18-02-2010

300 Euro extra koopkracht door energiebesparing

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart roept de Woonbond gemeenten op meer werk te maken van energiebesparing. Energiebesparing in huurwoningen verlaagt de woonlasten van huurders, verbetert de kwaliteit van de lokale woningvoorraad en draagt bij aan het lokale klimaatbeleid. Volgens Woonbonddirecteur Ronald Paping krijgen huurders het steeds moeilijker door bezuinigingen op de huurtoeslag, de stijging van gemeentelijke heffingen en de energieprijzen. Het is van groot belang om hun kwetsbare financiële positie snel te verbeteren door energiebesparende maatregelen aan hun woningen. Verbetering van twee energielabelstappen aan een woning kan zon 300 euro per jaar opleveren. En dat is een flink bedrag voor huurders met een smalle beurs. Energiebesparing is dus ook sociaal koopkrachtbeleid.

Uit onderzoek blijkt dat huurders in 2006 5% van hun inkomen aan energie kwijt waren, terwijl dat voor kopers 4% was. Dit aandeel stijgt voor huurders sneller dan dat van eigenaar-bewoners. Verder blijkt dat huishoudens met de laagste inkomens inmiddels 7,5% van hun budget kwijt zijn aan gas en elektriciteit. Bijna het dubbele van het landelijke gemiddelde (4%). Bijna tweederde van de huurders behoort tot de inkomensgroep die minder dan 24.000 euro te besteden heeft. Ruim de helft van deze inkomensgroep woont in een huis met enkel glas.

Prestatieafspraken
In het Klimaatakkoord Gemeenten en Rijk 20072011 staat dat partijen bevorderen dat het energiegebruik van woningen en gebouwen in 2020 met meer dan 50% is verlaagd. Woonbond, Aedes en het ministerie van VROM/WWI spraken af om huurwoningen te verbeteren naar energielabel B te krijgen of met twee labelstappen. De woonlastenwaarborg van Aedes en de Woonbond biedt huurders de garantie dat hun woonlasten dalen als gevolg van energiebesparingsmaatregelen, ook al is er een huurverhoging aan gekoppeld.
De Woonbond vindt het van groot belang dat energiebesparing onderdeel wordt van de prestatieafspraken tussen gemeenten, corporaties en huurders. Zo zijn het aanpakken van de woonkosten voor minima en energiezuinig wonen in Tilburg twee belangrijke onderwerpen in het nieuwe convenant Wonen, aldus Paping. Dat is een goede benadering. We moedigen gemeenten aan om het gebruik van de woonlastenwaarborg te stimuleren. Daarnaast dienen gemeenten ook de lokale commerciële verhuurders te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen door de woningen met ten minste twee labelstappen (of tot energielabel B) te verbeteren.

Gemeenten kunnen ook de lokale werkgelegenheid bevorderen door de energiebesparende maatregelen door lokale bedrijven uit te laten uitvoeren. Jongeren en werkzoekenden kunnen opgeleid worden om tijdens huis-aan-huis-bezoeken huurders voor te lichten over energiebesparing.