D66

donderdag 18 februari 2010

Pechtold: Openlijke kabinetscrisis onverantwoord

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vindt het onverantwoord dat het kabinet zo openlijk ruziet over een besluit over de toekomstige rol van Nederland in Afghanistan. De sociaal-liberaal wijst op de gevolgen die de kabinetscrisis heeft, zowel internationaal als in de relatie tot haar eigen burgers: "Het internationale aanzien van ons land is in het geding. En wat doet dit voortdurende politieke gekrakeel met het vertrouwen van de Nederlandse burger in de politiek?"

Internationaal

Pechtold: "De manier waarop dit kabinet omgaat met het verzoek van de NAVO is onverantwoord. Zon verzoek wordt niet ingediend wanneer niet van tevoren zorgvuldige afstemming heeft plaatsgevonden en het verdient dan ook een serieuze behandeling. Het is stuitend om te zien hoe makkelijk bijvoorbeeld de Partij van de Arbeid dan zegt: stuur maar retour. Die opstelling schaadt de positie van ons land in de internationale verhoudingen."

Vertrouwen

Pechtold meent dat de langdurige interne twisten en openlijke ruzies in het kabinet ook het vertrouwen van de Nederlandse burger in de politiek schaadt: "Het gekonkel in het kabinet zet de geloofwaardigheid van de politiek onder druk. En juist dat is essentieel in een goede relatie tussen overheid en burgers."