Gemeente Nieuwegein

donderdag, 18 februari 2010

GEMEENTE START BOUW ONDERGRONDSE PARKEERGARAGE THEATERCOMPLEX

Volgende week start de bouw van de ondergrondse parkeergarage van het Theatercomplex in de binnenstad. De parkeergarage is ontworpen door KCAP Architects&Planners.

De ondergrondse parkeergarage

De ondergrondse parkeergarage loopt onder het Stadshuis en het Theatercomplex en biedt ruimte voor 650 parkeerplaatsen. In de bijlage is een impressie van de parkeergarage opgenomen. Gideon Maasland van KCAP Architects&Planners omschrijft wat de parkeergarage zo bijzonder maakt: "De onderste vloer van de garage loopt langzaam omhoog om aan te sluiten op het verdiept winkelplein. Het plafond gaat langzaam naar beneden omdat het de helling van het Stadsplein volgt. Aan de westzijde ontstaat een ruimte van 2,5 meter hoog, maar ter plaatse van de inrit is deze al 5,5 meter. Vanaf dit punt is er een tussenvloer ingehangen waar de in- en uitrit op is aangesloten. Je rijdt dus langs de rand van de tussenvloer, draait dan de hellingbaan naar beneden op, en zakt langzaam naar beneden. Hierdoor heb je van bovenaf een mooi overzicht op de parkeervloer; waar is er ruimte en waar niet."

De parkeergarage krijgt, net zoals in de parkeergarage onder Cityplaza, een licht- en geluidssculptuur. Jaroslaw Flicinski (lichtsculptuur) en de Nieuwegeinse musicus/componist Spinvis (geluidssculptuur) hebben eind 2009 hiervoor de opdracht gekregen.

Het vieren van het 1e paal moment

Normaal start de bouw met de viering van het slaan van de eerste paal. De gedachten gingen ook uit om dit op vrijdag 12 maart te vieren. Deze datum stond echter nog niet vast. Het gaat namelijk om een Theatercomplex waarbij het bouwen van de verschillende onderdelen op een verschillend tijdstip plaatsvinden. Markeren van de start bouw van het theater kan uiteraard pas plaats vinden als het gehele vergunningentraject voor het gehele complex (dit is het theater, het kunstencentrum en de bovengrondse parkeergarage) van het Theatercomplex is afgerond. Daarna wordt een datum geprikt. Dit is waarschijnlijk na de zomer.

Diverse amateurgezelschappen zijn nu al druk in de weer een speciaal lied in te studeren voor dit bijzondere moment en velen melden zich nog steeds aan. Gelukkig is er dus nog enige tijd om te blijven oefenen. Dit enthousiasme willen we er vooral inhouden, zodat de start van de bouw van het theatercomplex zeer bijzonder gaat worden.

NIEUW!NIEUWEGEIN

Nieuwegein is op weg naar een nieuwe binnenstad waar het prettig wonen, werken, winkelen en uitgaan is. Een gezellige ontmoetingsplek voor jong en oud in het hart van de stad. Meer informatie over de nieuwe binnenstad vindt u in het Infocentrum Binnenstad en op http://www.nieuwnieuwegein.nl/.

---

---