Gemeente Lelystad

Ontwikkeling bedrijventerrein bij luchthaven

Woensdag 17 februari 2010

Gemeente Lelystad, Almere en provincie Flevoland gaan samenwerken om een hoogwaardig bedrijventerrein te ontwikkelen nabij het groeiende Lelystad Airport.

Nieuwe werkgelegenheid

Wethouder Jop Fackeldey (Lelystad), wethouder Adri Duivesteijn (Almere) en gedeputeerde René van Diessen (Flevoland) hebben woensdag 17 februari hun handtekening gezet onder een
samenwerkingsovereenkomst. Dit bijzondere samenwerkingsverband - de Ontwikkeling Maatschappij Airport Lelystad Almere (NV OMALA) - zorgt voor nieuwe werkgelegenheid en garandeert het bovenregionale karakter van het bedrijventerrein. Daarnaast leidt de samenwerking ertoe dat deze strategische positie niet uit handen wordt gegeven. Het zijn de betrokken provincie en gemeenten zélf, die de koers voor dit bedrijventerrein uitzetten.

Ontwikkelingsgebied

Het ontwikkelingsgebied van OMALA ligt tussen Lelystad Airport en de A6. Het beslaat zo'n 660 hectare, nu grotendeels in gebruik als landbouwgrond. De ontwikkeling van het gebied is bijzonder kansrijk, omdat Lelystad in de komende jaren verder zal groeien. In oktober 2009 namen ministers Jacqueline Cramer (VROM) en Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) het aanwijzingbesluit voor Lelystad Airport dat verlenging van de start- en landingsbaan en de komst van grotere vliegtuigen mogelijk maakt.

Strategische ligging

Het ontwikkelingsgebied ligt strategisch tussen de Noordvleugel Utrecht en de Metropoolregio Amsterdam. Daarnaast vergroot de goede infrastructuur de aantrekkingskracht en het vestigingsklimaat van het bedrijventerrein; zo wordt het noorden in 2013 ontsloten via de Hanzelijn, wordt de Flevolijn partieel verdubbeld, en wordt nabij het vliegveld, in Lelystad-Zuid, een station gerealiseerd.

Unieke samenwerking betekent economische impuls

Met het oog op de grote groeikansen voor de regionale economie hebben de provincie Flevoland en de gemeenten Almere en Lelystad besloten de ontwikkeling van het bedrijventerrein bij Lelystad Airport samen ter hand te nemen. Wethouder Adri Duivesteijn onderstreepte het belang van deze gezamenlijkheid. "Door als één entiteit op te treden, ontstaat er geen onderlinge concurrentie. Wat ook belangrijk is, is dat de ontwikkeling van deze strategische plek een publieke aangelegenheid blijft. Wij geven de regie niet uit handen aan marktpartijen, maar bepalen zelf hoe en wanneer wij deze locatie invullen."

Ruim 4 duizend arbeidsplaatsen

De ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein levert tot 2020 naar verwachting 4.100 arbeidsplaatsen op. In de eindfase kan het aan 10.000 mensen werkgelegenheid bieden. Daarmee is het een belangrijke versterking van de economische structuur van Flevoland. René van Diessen: "De ontwikkeling van Lelystad Airport en het bedrijventerrein van OMALA is van groot belang voor Flevoland. In deze tijden van economische recessie ben ik bijzonder blij met de totstandkoming van OMALA. Het biedt grote mogelijkheden voor nieuwe werkgelegenheid en levert een positieve bijdrage aan de gehele provincie."

Economische impuls

Ook voor Lelystad en Almere vormt OMALA een economische impuls. Jop Fackeldey: "Met de groei van Lelystad Airport, de komst van de Hanzelijn, de verbreding van de A6 en de aanleg van de N23 krijgt Lelystad de functie van poort naar de Randstad en knooppunt van inter-modale vervoersstromen (spoor, weg, water en lucht). OMALA betekent een groei van het bedrijfsleven en versterking van de werkgelegenheid.' De Almeerse wethouder Martine Visser geeft aan: "De economische structuurversterking van Lelystad Airport en het bedrijventerrein van OMALA geeft een economische boost die zeker ook voor de economische ontwikkeling van Almere enorm belangrijk is. Tenslotte liggen we als gemeente Almere prachtig tussen Schiphol en Lelystad Airport in".

Kapitaalinjectie

De drie partijen stellen ieder één miljoen euro beschikbaar voor OMALA. Dit bedrag is nodig om de aanloopkosten te financieren; het gaat dan om grondverwerving en uitwerking van de gebiedsvisie en het businessplan in stedenbouwkundige plannen. Daarnaast zullen leningovereenkomsten met de drie partijen worden gesloten tot een bedrag van circa dertig miljoen euro, voor de aankoop en ontwikkeling van gronden. Er wordt op korte termijn een directie aangesteld die de taak heeft om het gebied in de markt te zetten. Daartoe wordt een marketing- en acquisitieplan gemaakt in nauw overleg met de deelnemende partners. De ontwikkeling van het door OMALA te ontwikkelen businesspark zal gefaseerd gebeuren. Naar verwachting is het bedrijventerrein in 2031 volledig uitgegeven.
---