Gemeente Eemsmond


Burgemeester Van Beek en wethouder Dobma bezoeken RWE donderdag 18 februari 2010

Gistermiddag bezochten burgemeester Marijke van Beek en wethouder Jan Dobma de energiecentrale in aanbouw van RWE. Ze werden ontvangen en rondgeleid door bouwleider Jo"rg Niemann en vervangend bouwleider Ron Lerke.

Tijdens het werkbezoek heeft wethouder Dobma de lichtuitstoot in de richting van de Kwelderweg op de agenda gezet. RWE heeft toegezegd te onderzoeken of het mogelijk is deze lichtuitstoot te verminderen. Daarnaast stond een rondleiding op het bouwterrein en een bezoek aan het nieuwe en onlangs geopende informatiecentrum van RWE op het programma. Hier kunnen geïnteresseerden, scholen en groepen informatie krijgen over de nieuwe centrale van RWE in onze Eemshaven.

Plezierig
'Al met al een plezierig en vruchtbaar bezoek', zegt burgemeester Van Beek. 'Door de langdurige vrieskou ligt het werk tijdelijk stil. Van de 300 mensen die werkten aan de centrale, zijn nu nog 120 over. Gelukkig verwacht RWE dat deze korte vertraging de geplande voltooiing van de centrale medio 2013 niet in de weg staat.'

Nationale energie
Rond de Eemshaven wordt naast RWE ook gebouwd aan de energiecentrales van Nuon en Advanced Power. Als de centrales klaar zijn, komt ongeveer een derde van de nationale energie uit de Eemshaven. Daar staat ook al de Electrabel-centrale, een windpark met 88 turbines à 3 megawatt. De aangelegde NorNed stroomkabel transporteert stroom van de Noorse waterkrachtcentrales naar Nederland.
De energiebedrijven werken met gespecialiseerde hoofdaannemers uit het buitenland, maar ook voor noordelijke bedrijven is er veel werk. Op het hoogtepunt van de bouw werken er bij RWE zo'n 3500 man.