Veenendaal wint prijs 'beste PKVW-project'

18/02/2010 15:00

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft de prijs 'Beste Politiekeurmerk Veilig Wonen project 2009' toegekend aan de gemeente Veenendaal voor de nieuwbouwwijk Dragonder-oost. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een gemeente die een voorbeeldfunctie heeft vervuld bij de toepassing van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Verantwoording

De jury meent dat de gemeente Veenendaal met de nieuwbouwwijk Dragonder-oost (noordelijk en zuidelijk deel) het beste aantoont hoe het Politiekeurmerk Veilig Wonen een integraal onderdeel is van het gemeentelijk stedenbouwkundig ontwerp. Veenendaal is een gemeente die het Politiekeurmerk Veilig Wonen al sinds circa 1998 als vast uitgangspunt voor nieuwbouwprojecten hanteert. Dragonder-oost is een prettige wijk met speelse en creatieve elementen. De jury vindt de beheeractiviteiten om deze wijk ook in de toekomst veilig, schoon en aangenaam te houden het beste van de genomineerde projecten. Een goede samenwerking met de betrokken ontwikkelaars , corporatie en een vaste adviseur, die namens de gemeente inhoudelijk de projecten begeleidt, bevorderen dit. De jury is daarmee van mening dat de gemeente Veenendaal met het project Dragonder-oost de PKVW-prijs 2009 verdient.

Prijsuitreiking

Op donderdag 18 februari 2010 heeft mevrouw Ida Haisma, directeur van het CCV de prijs van 5.000 euro uitgereikt aan de burgemeester van Veenendaal, de heer Ties Elzenga.

"De bewoners van woningstichting Patrimonium hebben de wijk Dragonder-oost op basis van woonomgeving, samenstelling, veiligheid en veiligheidsgevoel een gemiddeld rapportcijfer 8 geven, dat is een geweldig resultaat. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft een positieve invloed op de veiligheidsbeleving", aldus Ida Haisma. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in het informatiecentrum van Veenendaal-oost, van waaruit ook de informatievoorziening voor Dragonder-oost wordt verzorgd.

Andere genomineerden

Naast de gemeente Veenendaal waren ook de gemeente Almere met het project Almere Poort en de gemeente Amstelveen met het project Westwijk Zuidwest genomineerd. Drie verschillende projecten, maar allemaal met dusdanige (veiligheids)kwaliteiten en inzet van betrokken partijen dat zij duidelijk onderscheidend zijn ten opzichte van andere projecten die onder de aandacht van het CCV gebracht zijn. De genomineerde projecten van de gemeente Almere en de gemeente Amstelveen hebben een prijs ter waarde van 1.000 euro ontvangen als stimulans om door te blijven gaan met veilig ontwerpen, bouwen en wonen.





http://www.politiekeurmerk.nl/nieuws




Gemeente Veenendaal