Nieuw-Vlaamse Alliantie


Machtsposities niet het uitgangspunt (18/02/10)

De N-VA reageert met gemengde gevoelens op de voorstellen van Brussels minister Benoit Cerexhe (cdH) over de hervorming van het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Volgens Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) en N-VA-Kamerlid Ben Weyts, slaat Cerexhe de bal compleet mis als hij zegt dat machtsposities het uitgangspunt zijn. Onze voorstellen dienen alle Brusselaars, zeggen de N-VAers.

Een debat over de hervorming van het Brussels Gewest? Zeer graag. Maar laat het ons dan hebben over meer veiligheid, over een betere dienstverlening voor alle Brusselaars en pendelaars en over meer overheidsefficiëntie. Cerexhe vertrekt op verkeerde voet als machtsposities het uitgangspunt zijn, zeggen De Ridder en Weyts.

Meer veiligheid gaat volgens De Ridder ondermeer over een eengemaakte politiezone. Waarom zou dat pleidooi nu communautair zijn? Een eengemaakte politiezone zorgt toch voor meer veiligheid voor iedereen? Het is toch niet toevallig dat de criminaliteitscijfers hoger zijn, net op de grenzen van de politiezones.

Op het vlak van een betere dienstverlening voor alle Brusselaars en pendelaars, gaan de voorstellen van Cerexhe net de andere richting uit, stelt Kamerlid Weyts vast: In plaats van opnieuw te pleiten voor een versoepeling van de taalwetten en de taalkaders, moeten de Franstaligen mij toch eens zeggen wat ze zouden verliezen als ze nu eens de bestaande wetgeving zouden respecteren? Tweetaligheid is geen akelige ziekte, maar letterlijk en figuurlijk een verrijking voor de ambtenaar en voor heel de stad. Met hun voortdurende pleidooi voor een minder tweetalig Brussel, zetten de Franstaligen vooral de hoofdstedelijke status van Brussel op het spel. Waarom zouden de Vlamingen nog een hoofdstad dulden waar ze niet eens in hun eigen taal terecht kunnen?

Om de taalwetgeving beter af te dwingen, stelt Weyts voor dat het bonussysteem van de taalpremie wordt veralgemeend en wordt aangevuld met een malussysteem voor wie niet de andere landstaal kent. Als de wortel alleen niet werkt, moet je er stok aan toevoegen, meent het B-H-V-parlementslid.

Het Brusseldebat moet ook en vooral over meer efficiëntie gaan, vindt de N-VA. Dat er bij elke gelegenheid of probleem wordt geroepen om meer geld, is men zowel in Vlaanderen als in Wallonië onderhand al wel beu, zegt Weyts.

Ook De Ridder vindt dat in plaats van te roepen om meer geld, de Brusselse politici beter zouden nadenken over hoe we de huidige middelen beter kunnen inzetten. Ondermeer in de strijd tegen de verpaupering en tegen de uitstroom van de middenklasse uit Brussel. Momenteel zijn er in Brussel gespreid over de verschillende beslissingsniveaus meer dan 900 politici bevoegd. Laat ons daar drastisch in snoeien door van de 19 gemeenten één goed draaiend stadsgewest te maken. In het kader van efficiëntie, is De Ridder alvast wel een groot voorstander van Cerexhes voorstel om het Brussels parlement in te krimpen tot 40 Franstalige en 10 Nederlandstalige parlementsleden. Ook al zou dat betekenen dat zijn eigen zetel dan op de helling komt te staan: Mijn eigen machtspositie is voor mij in dit debat geen punt, ik hoop van alle Franstaligen hetzelfde.

Auteur:
Paul De Ridder, Brussels parlementslid N-VA
Ben Weyts, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217.35.10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be