Provincie Drenthe

Samenvattende besluitenlijst

van de vergadering van
provinciale staten van Drenthe

gehouden op 3 februari 2010




2




BESLUITENLIJST
Vergadering van Provinciale Staten van Drenthe
Woensdag 3 februari 2010

U kunt de statenvoorstellen en de ingezonden brieven, alsmede de besluitenlijsten en samenvattin- gen, via het DocumentVindSysteem (DVS) inzien op de website van de provincie onder het volgende adres: www.drenthe.nl/provincialestaten

Ingediende moties en amendementen zijn als bijlage opgenomen bij deze besluitenlijst.


Aanwezig: P.H. Oosterlaak (SP) De voorzitter: mevrouw J.M. Pannekoek-van Toor (VVD) J. Tichelaar A.G.H. Peters (CDA) (deels) mevrouw G. Seinen (CDA) De leden: J. Slagter (PvdA) A. van der Tuuk (PvdA) (voorzitter) mevrouw G.H. Smith (GroenLinks) J.J. Baltes (VVD) mevrouw M. Stijkel-Kuijpers (ChristenUnie) H. Beerda (PvdA) A.Timmerman (VVD) M.A.M. Berends (PvdA) G.J. Udding (VVD) W.A.R. Boer (PvdA) E.R. Veenstra (PvdA) H.H. van de Boer (VVD) J. Vester (SP) (deels) mevrouw K.J. Datema-Klöpping (SP) A. Wendt (ChristenUnie) D.B. Dijkstra (CDA) R. Westerhof (SP) K.R. Dijkstra (PvdA) Th.J. Wijbenga (CDA) R.D. Esseveld (SP) B.J. Ziengs (VVD) (deels) R. Fokkens (PvdA)
mevrouw W.G. Goudriaan-Visser (PvdA) mevrouw I.M. Rozema, griffier E. Hemsteede (PvdA)
H.R. Hornstra (PvdA) Voorts aanwezig de leden van GS: A. Huizing (PvdA) mevrouw A. Haarsma (PvdA) S. de Jong (CDA) H. Baas (ChristenUnie) mevrouw M.J. Kaal (CDA) R.W. Munniksma (PvdA) A. Kerstholt (VVD) J.H. Bats (VVD) H. Klaver (CDA) mevrouw J.G. Vlietstra (PvdA) J.H. Lammers (CDA)
J. Langenkamp (GroenLinks) Afwezige leden: mevrouw W.L.M. Mastwijk-Beekhuijzen (CDA) L.Bomhof (VVD) T.S. Medemblik (ChristenUnie)
mevrouw A.H. Mulder (CDA) Afwezige leden van GS: mevrouw J.H. Mustamu (PvdA) Mevrouw T.Klip-Martin (VVD)

3





1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent de vergadering om 16.00 uur. Er zijn geen mededelingen.


2. Ingekomen stukken
De lijst met ingekomen stukken wordt conform vastgesteld.


3. Vaststelling van de agenda
Aan de agenda worden toegevoegd twee moties vreemd aan de orde van de dag, te weten een motie over windmolenparken (ingediend door GL) en een motie over de subsidie aan het NIC (ingediend door de SP).


4. Vaststelling besluitenlijst van de vergadering van PS van 16 december 2010 De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.


5. Vragenhalfuur
Er zijn geen mondelinge vragen.


6. Voorstellen
Bespreekstukken (B-stukken)

6a. Statenstuk 2009-413, Economische beleidsagenda 2010-2015 provincie Drenthe Inhoud: De agenda vormt het strategische kader voor de lobby en uitvoering van het Drentse econo- misch beleid voor de komende jaren.

Samenvattende reactie van de fracties:
De SP dient een amendement in met als strekking dat geen intensieve veehouderijen worden toege- staan op de agroparken. De fracties van GL, PvdA, CDA en VVD vinden dat een dergelijke uitspraak moet worden gerelateerd aan het omgevingsbeleid waarover de staten dit jaar een besluit nemen. GL beschouwt de agenda als een opsomming van de stand van zaken en mist daarin een visie.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Gedeputeerde Munniksma vindt dat het onderwerp van de motie moet worden gerelateerd aan het omgevingsbeleid. In de verkenning van mogelijkheden moet de invulling van agroparken niet op voor- hand worden beperkt. In de concept-Omgevingsvisie staat al dat nieuwe intensieve veehouderijen niet worden toegestaan. Dit laat onverlet de vraag: wat te doen met bestaande bedrijven. Mogelijk kun je een win-win situatie bereiken door deze bedrijven te verplaatsen.

Amendementen:
Nr. Ingediend door Onderwerp Besluit A 2010-1 SP Intensieve veehouderijen Bij handopsteken verworpen; de fractie van de SP stemt voor het amendement.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De fractie van de SP heeft tegen het voorstel gestemd.

4





6b. Statenstuk 2009-415, Zienswijze financiële stukken SNN Inhoud: Het dagelijks bestuur van het SNN legt het Financieringsstatuut voor het SNN 2009 voor aan provinciale staten. Met het Financieringsstatuut wordt het Treasurystatuut van het SNN aangepast aan het recentelijk gewijzigde Treasurystatuut van de provincie Groningen. PS krijgen de gelegenheid hun zienswijze kenbaar te maken.

Samenvattende reactie van de fracties:
De CDA-fractie vraagt of de datum van inwerkingtreding (21 oktober 2009) wel klopt.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Gedeputeerde Vlietstra antwoordt dat deze datum spoort met het besluit van de staten van Gronin- gen.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel met algemene stemmen aanvaard.

6c. Statenstuk 2009-416, Verordening Human Resource Management Plus 2010 Inhoud: De regeling HRM+2009 loopt minder goed dan verwacht, daarom wordt aan PS voorgesteld om de verordening aan te passen, waarbij een aantal praktische belemmeringen wordt opgeheven en de inhoud in geringe mate wordt aangepast.

Samenvattende reactie van de fracties:
De SP vindt het voorstel onvoldoende onderbouwd nu er slechts 70 aanvragen zijn ingediend terwijl er 250 werden verwacht. GL mist ook een grondige evaluatie en vraagt om beantwoording van een aan- tal in de commissie BFE gestelde vragen.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Gedeputeerde Vlietstra benadrukt dat dit een voorstel is vanuit de SNN, dus ook van de provincies Groningen en Friesland. De wijzigingen zijn erop gericht een aantal drempels weg te nemen en om te bereiken dat meer MKB-ers van de regeling gebruik maken. Naar aanleiding van een vraag in de commissie BFE zegt de gedeputeerde dat de oude regeling twee bodembedragen kenden voor verschillende thema's. Dat is nu eenvoudiger gemaakt door één bedrag te hanteren omdat thema's soms met elkaar te maken hebben. Een andere vraag betrof de inwerking- treding. Die is op 1 maart 2010 met een overgangsregeling voor maanden januari en februari.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De fractie van de SP heeft tegen het voorstel gestemd.

6d. Statenstuk 2009-418, De gift van 500.000,-- voor de hulpverlening aan en de weder-

opbouw van Haïti
Inhoud: Omvang en ernst van de aardbeving in Haïti vraagt om een bijdrage, ook van de provincie Drenthe, die hiermee duidelijk maakt aan te sluiten bij de hulpverlening die (inter)nationaal op gang is gekomen.

Bij de behandeling van dit punt is de heer Van der Tuuk voorzitter en verdedigt commissaris Tichelaar het collegevoorstel.

5




Samenvattende reactie van de fracties:
De fracties van PvdA, CU, CDA, SP en GL gaan akkoord met het voorstel. Zij benadrukken dat het vanuit een oogpunt van solidariteit op z'n plaats is dat ook de provincie bijdraagt omdat bij een ramp van een dergelijke omvang heel veel geld nodig is voor hulpverlening en wederopbouw. Wel vindt een aantal fracties het gewenst om in het algemeen na te denken over de taak van de pro- vincie bij dit soort rampen, bijvoorbeeld via het vaststellen van een protocol, al zijn er volgens andere fracties soms situaties die de vraag van wel of geen provinciale taak ontstijgen. De VVD vindt de noodzaak van hulpverlening door particulier initiatief via een landelijke actie buiten kijf, maar heeft moeite met het besteden van collectieve middelen die ook nog eens worden verdub- beld. De fractie vindt dit geen taak van de provincie, waarbij men ook wijst op de discussie rond Pro- vincie Nieuwe Stijl. De fracties zijn ook niet tijdig gekend in het besluit van GS om 500.000 over t e

maken op giro 555. Met een aantal andere fracties is ook de VVD van mening dat een discussie nodig is hoe als provincie om te gaan met dit soort acties.

Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Commissaris Tichelaar wijst op het unieke karakter van deze ramp. Op 21 januari kwam een lokale en regionale actie op gang, waarop het college heeft ingespeeld. Besloten is het bedrag over te maken op giro 555, omdat is benadrukt dat de Algemene Rekenkamer de besteding van de gelden zal con- troleren.
De wenselijkheid van een soort protocol onderschrijft het college. Het is gewenst daarover op een ander moment een discussie te voeren en hij zegt toe daarover een voorstel aan de staten voor te leggen. Vertrekpunt hierbij is wel dat ook publieke middelen kunnen worden ingezet. Het zou wrang zijn als de provincie niet aansluit bij regionale acties, terwijl bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen dat wel doen.

GS zeggen het volgende toe:
Het college zal voor het zomerreces een kadernotitie presenteren over de wijze waarop de provincie in het vervolg inspeelt op de hulpverlening bij grote rampen.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De fractie van de VVD heeft tegen het voorstel gestemd.

6e. Motie van GroenLinks over windmolenparken. GL reageert met deze motie op uitlatingen van gedeputeerde Haarsma in de pers dat de realisering van windmolenparken beperkt zou moeten blijven tot Zuidoost-Drenthe, waarmee initiatieven elders volgens GL op voorhand worden afgeserveerd. Met de motie wil GL bereiken dat andere opties open blijven en dat de integrale afweging daarover in het kader van de Omgevingsvisie plaatsvindt. Het CDA en de PvdA vinden ook dat het Omgevingsbeleid het kader is waarbinnen de inpassing van windmolens in het landschap moet worden geregeld. De motie is wel begrijpelijk maar loopt vooruit op de komende behandeling van de Omgevingsvisie, waarbij ook wordt ingespeeld op de inspraakresul- taten.

Reactie van het college op hoofdlijnen:
Gedeputeerde Haarsma zegt dat er een aantal initiatieven voor realisering van windmolens is en dat is op zich prima maar de Omgevingsvisie is het kader is waarbinnen het al dan niet toestaan van wind- molen wordt afgewogen. Uitgangspunt voor het college is dat in onze provincie substantieel wordt bijgedragen aan windenergie, maar dat de landschappelijke inpassing in onze provincie ook een be- langrijke randvoorwaarde is. De motie is volgens het college prematuur.

6




Besluit: Na beraadslaging en na stemming wordt de motie verworpen. De fracties van GL en SP heb- ben voor de motie gestemd, de andere fracties daartegen.

6f. Motie Socialistische Partij over subsidieverlening aan het NIC. Na indiening van de motie zegt gedeputeerde Vlietstra dat het college al eerder heeft uitgelegd waar- om de subsidiebeschikking op verzoek van het NIC is gewijzigd. Omdat het geld voor het oorspronke- lijke doel gebruikt bleef worden en omdat niet te kwader trouw is gehandeld vond het college het een te zwaar middel om deze wijziging niet toe te staan.

Besluit: Na beraadslaging en na stemming wordt de motie verworpen. De fracties van SP en GL heb- ben voor de motie gestemd, de overige fracties daartegen.


7. Sluiting
De vergadering wordt gesloten om 17.45 uur.

De volgende vergadering zal plaatsvinden op woensdag 17 februari (extra vergadering) en de volgen- de reguliere vergadering is op 17 maart.

Vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 17 maart 2010,

, voorzitter

, griffier

7