Gemeente Hoogeveen

Ontwerp Dekkerplein en Dekkerpassage klaar

3D Dekkerplein-def-zonder-d 18 februari 2010 - Het stadscentrum van Hoogeveen is volop in ontwikkeling. Na de Hoofdstraat-Noord en de Schutstraat gaat ook dit voorjaar het Dekkerplein en de Dekkerpassage op de schop. Het nieuwe ontwerp voor het Dekkerplein en de Dekkerpassage sluit aan op de nieuwe inrichting van de Hoofstraat-Noord en zorgt voor een goede bereikbaarheid van het `nieuwe' Werkplein. Een goede en veilige verbinding met de Hoofdstraat voor voetgangers en fietsers is hierbij van belang. Het ontwerp is in overleg met omwonenden en de klankbordgroep stadscentrum tot stand gekomen.

Dekkerpassage

Om de Dekkerpassage aantrekkelijker en comfortabeler te maken wordt de passage breder gemaakt. Het pand van Kampinga is hiervoor aangekocht en wordt afgebroken. De huidige parkeerplaatsen direct voor de flat verdwijnen. De passage krijgt een aantal kleine bomen en wordt ingericht als autovrij gebied. In het ontwerp is rekening gehouden met de bereikbaarheid van de appartementen, voor zowel taxi-en busvervoer, als voor nooddiensten. De verbinding met het Blankensplein wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van de nooddiensten. Het gebied krijgt LED-verlichting en nieuwe bestrating.

Dekkerplein

Het Dekkerplein wordt grotendeels ingericht als parkeerplein. Ter compensatie van de parkeerplaatsen die aan de Dekkerpassage verdwijnen worden op het Dekkerplein extra parkeerplaatsen aangelegd. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met het aantal gehandicapten parkeerplaatsen. Omdat de verbinding met het Blankensplein afgesloten wordt vindt aan-en afvoer van gemotoriseerd verkeer plaats vanaf de Raadhuisstraat.

Het Dekkerplein krijgt bomen en hagen. Aan de achterzijde van de woningen aan de Hoofdstraat wordt een groot groen scherm geplaatst. De beplanting bestaat uit bloeiende planten en groenblijvende planten die ervoor zorgen dat het scherm ook in de winter groen blijft. Het Dekkerplein krijgt dezelfde bestrating en LED-verlichting als de Dekkerpassage.

Parkeren

In de huidige situatie zijn 31 parkeerplaatsen beschikbaar. Daarvan zijn er acht ingericht voor gehandicapten. Na herinrichting van het gebied zijn er 21 parkeerplaatsen, waarvan acht voor gehandicapten. Ter compensatie van het afgenomen aantal parkeerplaatsen (10 stuks) worden in de directe omgeving nieuwe parkeerplaatsen aangelegd. In totaal worden er twaalf parkeerplaatsen extra toegevoegd.

Kosten en planning

In de gemeentelijke begroting is een bedrag van EUR 540.000- opgenomen voor de herinrichting van het Dekkerplein en de Dekkerpassage. De provincie heeft EUR 50.000,- beschikbaar gesteld voor de herinrichting van het Dekkerplein

De werkzaamheden starten op 19 april 2010, na de Cascaderun en na de Ronde van Drenthe, en moeten voor de bouwvak 2010 afgerond zijn.

Klik hier voor een plattegrond van het plan.