Provincie Utrecht

Van Saai en Somber naar Leuk en Leerzaam

18-2-2010 -

Zo was de leus van één van de groepen scholieren die voorstellen lanceerden om de zes Utrechtse landschappen meer onder de aandacht van jongeren te brengen: van SS (saai en somber) naar LL (leuk en leerzaam). Deze voorstellen werden gedaan tijdens de provinciale voorrondes van het Nationaal Jeugddebat in het provinciehuis Utrecht, die op 17 februari 2010 plaats vonden. Vijfenvijftig scholieren meldden zich aan om in vier groepen voorstellen over diverse onderwerpen te doen, van het verkleinen van de kloof tussen jongeren en politici tot loverboys.

Het Nationaal Jeugddebat wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad. Scholieren tussen 13 en 15 jaar uit het hele land debatteren dan in de Tweede Kamer met landelijke politici. De scholieren in Den Haag worden tijdens provinciale voorrondes gekozen. Ook in Utrecht, waar de provincie Utrecht samenwerkt met de Nationale Jeugdraad. Dit jaar waren er meerdere leuzen die het goed bij het aanwezige publiek deden. Bijvoorbeeld die over het onderwerp loverboys: "Jeugd is iets wat niet eeuwig duurt, dus blijf bij de loverboys uit de buurt."

Zoals één van de debattanten stelde: "Loverboys is een te lief woord. Het zijn gewone vrouwenhandelaars." De provincie Utrecht heeft een aantal jaren geleden een project tegen vrouwenmishandeling en loverboys `Pretty Woman' gesubsideerd. Naar aanleiding van de debatten, zullen de drie aanwezige statenleden vragen stellen over de voortgang van Pretty Woman en het onderwerp loverboys weer onder de aandacht brengen van de provincie.

De scholieren die de provincie Utrecht later in het jaar in Den Haag zullen vertegenwoordigen zijn:
Badr Tazrouti, Bente van der Horst, Esma el-Haddaoui, Halima Bouhali, Jasper Kokx, Lamyae Talbi, Leila Assalmi, Marlise Huijzer, Maryam Laaraari, Samir Zahoer, Sander Pieterse en Tom Elbertse.

Meer informatie: Sandra Sue, telefoon 030 258 2139