Gemeente Waterland

18 februari 2010

Nieuwe wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen

Eén centraal punt voor het melden van discriminatie

Met de invoering van de nieuwe Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorzieningen (WGA) heeft de gemeente Waterland de taak gekregen om ervoor te zorgen dat iedere inwoner zoveel mogelijk in zijn directe leefomgeving toegang heeft tot een instelling die discriminatie tegengaat en waar klachten over discriminatie en ongelijke behandeling worden behandeld. In de gemeente Waterland is deze taak ondergebracht bij het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland. De antidiscriminatievoorziening bij het Bureau Discriminatiezaken is niet nieuw voor Waterland. In 2009 is het Bureau Discriminatiezaken al gestart met de afhandeling en registratie van meldingen vanuit de gemeente.

Wat is discriminatie?

Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen op basis van bepaalde kenmerken zoals afkomst, huidskleur, sekse, geloof, seksuele voorkeur of handicap. Voorbeelden van discriminatie zijn dat iemand:


* geen stageplaats krijgt vanwege het dragen van een hoofddoekje,
* niet mag deelnemen aan een opleiding omdat hij of zij in een rolstoel zit of

* ontslagen wordt omdat hij of zij homoseksueel is.

Bureau Discriminatiezaken

Als u te maken krijgt met discriminatie of ongelijke behandeling, kunt u terecht bij het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland in Purmerend. U kunt discriminatie op verschillende manieren melden: persoonlijk, telefonisch, online via de website, per e-mail of schriftelijk. Na uw melding nemen de medewerkers van het Bureau Discriminatiezaken zo spoedig mogelijk contact met u op voor een gesprek. De ondersteuning en advies bij het behandelen van een discriminatieklacht is kosteloos.

Meer informatie

Het Bureau Discriminatiezaken is bereikbaar via telefoonnummer: (0299) 416 642, e-mail: info@remove-this.bdwaterland.nl of de website www.bureaudiscriminatiezaken.nl. Daarnaast is er op dinsdag en donderdag van 11.00 tot 14:00 uur een inloopspreekuur in Purmerend (Dubbele Buurt 20, 1441 CT Purmerend).

---