Gemeente Uithoorn

Politiek café

18 februari 2010
Raadsleden doen wekelijks een oproep aan u om te gaan stemmen op 3 maart. Deze week is aan de beurt Benno van Dam van de lijst Ons Uithoorn.

Hoe lang bent u raadslid?

In maart 2006 kwam ik in de gemeenteraad voor de PvdA. In december vorig jaar stapte ik uit die fractie. Ik heb toen een eigen politieke partij opgericht, Ons Uithoorn. Voor die partij zit ik nu in de raad.

Hoeveel uur besteedt u per week aan het raadslid zijn?

Zou ik echt niet weten, want ik houd het niet bij. Ik probeer het wel binnen de perken te houden, want ik heb ook nog een `normale' baan, een gezinsleven enzovoorts.

b.j.vandam.jpg (63 Kb) Wat is leuk aan het raadslid zijn?

In de jaren '80 studeerde ik politicologie, afstudeerrichting Internationale Betrekkingen. Het gaat dan onder onderwerpen als oorlog & vrede, honger & welvaart en Europese eenwording. Erg interessant allemaal, maar als individueel burger van een klein land als Nederland heb je weinig invloed.

Op lokaal niveau gaat het over `kleinere' zaken. Maar in tegenstelling tot internationale politiek, kun je als individu wél wat voor elkaar krijgen. En dat maakt het boeiend.

Waarom moeten mensen op 3 maart 2010 gaan stemmen?

Mensen moeten niets. Maar ................, toch is het verstandig om te gaan stemmen. De verkiezingsleus van Ons Uithoorn is niet voor niets `Uithoorn is van ons allemaal'.

Veel mensen gaan niet stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen, onder meer omdat ze geen verschillen tussen de diverse politieke partijen zien. Daarom moeten de lokale politici proberen die mensen te `verleiden' naar de stembus te gaan. Dat kan door te zorgen voor spannende verkiezingen, die daadwerkelijk ergens over gaan. Een manier is de verschillen met andere partijen te benadrukken. Als er geen duidelijke verschillen zijn, dan hebben de thuisblijvers nog gelijk ook!
^