FloraHolland


Bolbloemenbericht week 6

FLORAHOLLAND (18 februari 2010) - Een redelijke Valentijnsweek zonder dat de bloemen extreem duur werden. Het was duidelijk dat op vrijdag de meeste inkoop wel gedaan was. Donderdag zakte de vraag al enigszins en vrijdag was een stuk minder. De totale bolbloemenaanvoer bedroeg 136 miljoen stuks en dat waren er precies 1 miljoen meer dan vorig jaar in de Valentijnsweek. De gemiddelde prijs lag nu een centje hoger op EUR 0,18.

Hoe de Valentijnsdag daadwerkelijk is geweest kan echter pas deze week worden bepaald. Want de grote vraag is: hoe is er verkocht?? Met de Carnavallende consumenten beneden de rivieren, veel winkels die op Valentijns-zondag zelf gesloten waren in veel afzetlanden én veel sneeuwval in delen van de afzetmarkt was enige zorg daaromtrent wel op z'n plaats. Op het moment van schrijven kan geconstateerd worden dat die zorg terecht is want de prijzen zijn maandag en dinsdag scherp gedaald en de verkoopgeluiden vanuit met name Duitsland zijn hier en daar schokkend slecht...

Lichtpuntjes zijn er echter ook wel degelijk in deze week. Een groot aantal winkelketens in UK en Frankrijk waren op Valentijnsdag wel gewoon open. En het belangrijkste lichtpunt is de spoedig volgende Vrouwendag, welke in steeds meer landen van Europa steeds nadrukkelijker wordt gevierd. Van oudsher was het vooral een Oost-Europees bloemenfeest maar dankzij de Europese eenwording is het onmiskenbaar dat deze traditie langzaam maar zeker uitwaaiert naar meerdere Europese landen. Een prachtige ontwikkeling want we kunnen iedere consumentenvraag hard gebruiken. Voor de allerverste (al moet je dat woord in deze context dus wel twee keer lezen) markten vindt de inkoop van de bloemen voor die Vrouwendag nu al plaats en dat is als eerste merkbaar bij de langer houdbare productgroepen en een aantal specifieke cultivars die zich daarvoor lenen.

Productgroepen als de Chrysanten en Lelies staan erom bekend dat ze zeer lang houdbaar zijn en ook na een lange transportperiode nog een beste prijs/kwaliteit en vaasleven laten zien. Hetzelfde valt te constateren bij specifieke tulpen, rozen- of cultivars van andere productgroepen. Dat werkt in dit soort weken enorm in het voordeel en wordt door de handel (h)erkend. Er treden juist daarom ook grote verschillen op tussen de verschillende aanvoerders per cultivar.

Tulpen
De voorspelling van de historische gebeurtenis kwam inderdaad uit: meer dan 100 miljoen tulpen in de Valentijnsweek en voor het eerst werden er meer tulpen dan rozen vermarkt. De markt kon het prima hebben. Want ondanks de aanvoerstijging van bijna 10 procent vergeleken met vorig seizoen, bleef de gemiddelde prijs met EUR 0,15 op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Het was ook voor de kopers een prima prijs om goed handel mee te kunnen blijven doen. Want al te dure bloemen levert vrijwel altijd een negatieve reactie in de periode erna en dat is nu niet het geval. Sterker nog, in de loop van de week daalden de prijzen wel, maar werd ook duidelijk dat twee grote duitse retailketens na de Valentijnsdag volop doorgaan met de tulpenprogramma's. Het handelsvertrouwen in de tulp lijkt groot en dat geeft goede moed op de volgende weken. Het enige wat roet in het eten zou kunnen gooien lijken de voorspelde sneeuwbuien in geheel Europa. Komende week woensdag 24 februari zullen we op de Productbijeenkomst Tulp in Zwaagdijk dieper ingaan op de perikelen in de afzetmarkt. Drie vooraanstaande bloemenexporteurs geven vanaf 19.00 uur hun visie op de afzetmarkt van de afgelopen én komende jaren. Aanmelden kan via simonevantol@floraholland.nl.

In Aalsmeer is de Valentijnsweek voor de tulpen goed verlopen. De aantallen waren voldoende voor de vraag en de verkoop verliep in het begin van de week erg voorspoedig. Met een kleine 9 miljoen tulpen op maandag en een gemiddelde prijs van
EUR 0,16 was het een goeie dag. Tot en met de woensdag bleef de prijs tegen de EUR 0,16 aanhangen. Op donderdag en vrijdag deden de kopers het rustiger aan en kwam de prijs onder druk te staan. We zakten vrijdag terug naar een kleine EUR 0,14 gemiddeld. De Valentijnkleuren deden het deze week uiteraard het beste en de prijzen voor rood, wit, rose en twee-kleuren kwamen met gemak aan de EUR 0,16 voor de massa-soorten. De zwaardere partijen liepen met speels gemak naar de EUR 0,20. Geel kwam weer onder druk te staan en zakte naar een dubbeltje. Paars bleef het goed doen.

In Rijnsburg bestond de aanvoer maandag uit ruim 1600 karren die voor een gemiddelde prijs van ruim EUR 0,16 van de hand ging. Gedurende de week zakte de middenprijs stapsgewijs tot EUR 0,14 op vrijdag en dus volledig synchroon met Aalsmeer. De afname verliep vlot ondanks de vooruitzichten op slecht en koud weer in geheel Europa en het naderende carnaval. Mooie `Ile de France' bracht maandag gemiddeld dik EUR 0,15 op. Ook het licht roze assortiment deed het goed. Beste `Rosario' werd voor EUR 0,30 verkocht. De topper in het dubbel rood waren dit keer partijen `Red Princess'. Deze bracht vrijdag nog steeds EUR 0,46 op. In Naaldwijk was eveneens sprakevan een gezonde vraag naar tulpen. Dat resulteerde in een weekmiddenprijs van EUR 0,16. Dat was een aantal tienden van centen meer dan de Valentijn-periode van vorig jaar en ook de aanvoer lag een half miljoen stuks hoger. Natuurlijk werd rood goed betaald maar het sprong er niet bovenuit, over het hele sortiment was de middenprijs goed. Alleen de grote aantallen geel gingen iets minder vlot van de hand met ook hier wel grote verschillen tussen de ene of de andere aanvoerder.

Lelies
De lelieaanvoer kwam iets hoger uit dan vorige week op een niveau van 5,6 miljoen stelen. Dat is een kleine 10 procent minder dan vorig jaar in de Valentijnsweek, terwijl de prijzen over de gehele linie ongeveer een dubbeltje hoger liggen. Een gave constatering en een goed geluid voor de gehele markt. Longiflorum voor EUR 0,45, Aziaten voor EUR 0,51, LA-hybriden EUR 0,48 en de Orientals maakten nu EUR 0,82. Daar kunnen we allemaal wat mee.

In Aalsmeer zag, ondanks het slechte weer in diverse landen, de prijsvorming voor de lelies er een stuk beter uit dan die van verleden jaar in de week voor Valentijn. De aanvoer in de veilgroep Oriental-lelies lag nu ongeveer 10 procent lager dan in de Valentijnsweek van 2009. Maandag kwam de gemiddelde prijs uit op EUR
1,04 en daarmee werd een duidelijk signaal afgegeven: als men de bloemen echt nodig heeft en de aanvoer beperkt is, dan is men nog steeds bereid flink in de buidel te tasten. In de loop van de week moest de prijs natuurlijk toch terug. Op donderdag lag deze met EUR 0,78 het laagst. Op vrijdag werd de weg omhoog weer ingezet en bleef de gemiddelde prijs liggen op ruim 9 dubbeltjes. Het waren met name de lichtere kwaliteit lelies die in de loop van de week het snelst in prijs daalden. In de veilgroep Longiflorum daalde de aanvoer deze week fors en werd ongeveer 25 procent minder voor de klok neergezet. Naar het midden van de week liep de gemiddelde prijs op naar EUR 0,51. De laatste twee dagen van de week bleef deze steken op EUR 0,44. Er waren geen echte uitschieters te vinden, al zakte de import wel wat weg in prijs. Bij de veilgroep LA/Aziaat is duidelijk een dip in de aanvoer waar te nemen.
Er werd bijna 40 procent minder aangevoerd. De prijsvorming ging dan ook verder op de voorgaande week reeds ingeslagen weg. Maandag tot en met woensdag lag de gemiddelde prijs richting de 6 dubbeltjes per steel en op donderdag en vrijdag was er een kleine terugval naar EUR 0,52. Ten opzichte van een jaar eerder lag de gemiddelde prijs dagelijks 12 tot 18 cent hoger! Met name geel en wit waren behoorlijk schaars. Bij geel lijkt dit voorlopig een trend te gaan worden. Voor de prijsvorming in deze kleuren was dit een goede zaak want geel bracht nu tot bijna een Euro op. Over het algemeen lag de prijs van goede gele LA tussen de 7 en 8 dubbeltjes per steel. Ook rood deed het vanzelfsprekend goed, hoewel hier geen echte uitschieters waren te vinden.

In Naaldwijk werden ruim 10 procent meer Aziaten voor de klok gebracht dan vorige week. De vraag naar Lelies was maandag nog goed wat resulteerde in een middenprijs van bijna 60 cent voor de Aziaten. De rest van de week liep de vraag wat terug, zodat de prijzen met de dag geleidelijk zakten naar EUR 0,50 op vrijdag. Ook de LA-Hybriden stegen met 10 procent in stuks. De prijsdaling was hier iets milder en ze zakten met een kleine stuiver naar vrijdag. De middenprijs van EUR 0,52 was een halve cent lager dan vorige week maar altijd nog beter dan de EUR 0,49 vorig jaar. De aanvoer bij de Longiflorum steeg 43 procent t.o.v. vorige week. We bleven met gemiddeld EUR 0,47 een paar centen boven het gemiddelde van vorig jaar. De Orientals draaiden een super week met vrijdag zelfs een middenprijs van EUR 1,01.

In Rijnsburg was ook deze week, waar rood dé kleur zou moeten zijn, het bijzondere dat sommige rode aziatische cultivars de verwachting niet waar maakten. De gemiddelde prijs van bijvoorbeeld 'Monte Negro' kwam uit op EUR 0,47, waar deze week de gele cultivars `Brasil' en `Gironde' met gemiddelde prijzen van respectievelijk EUR 0,71 en EUR 0,65 er ruim overheen gingen. De Oriental-hybriden begonnen maandag goed met een gemiddelde prijs van EUR 1,10. In de loop van de week moesten we hier echter wel een paar dubbeltjes vanaf halen. Bij een aanvoer die 31,5 procent lager was t.o.v. vorig jaar scoorde de middenprijs ruim 2 dubbeltjes hoger dan vorig jaar en kwam uiteindelijk uit op EUR 0,96. Bij de LA-Hybriden blijft `Brindisi' een goed lopende cultivar. Deze week kwamen dit soort uit op een gemiddelde prijs van EUR 0,61. Ook de rode `Original Love' kwam uit op een gemiddelde prijs van EUR 0,61. Meest aangevoerde soort was `Salmon Classic' waarvoor gemiddeld EUR 0,39 werd betaald.

Freesia's
De aanvoer van freesia's kwam met ruim 6 miljoen stelen ongeveer 15 procent lager uit dan vorig seizoen en ook hier doet de aanvoerdaling de opbrengsten meer dan goed. De gemiddelde prijzen liggen ongeveer 2 centen hoger dan vorig jaar op dik 2 dubbeltjes. In Naaldwijk konden de freesia's de vliegende start van 2010 niet continueren. De 2,6 miljoen stelen werden voor EUR 0,21 verkocht. Ondanks de toch wat tegenvallende Valentijnsweek zitten we nog een volle cent boven de middenprijs van het topjaar 2008. Natuurlijk waren de 'Red Beauty's' het meest gewild. Prijzen tot EUR 0,50 waren eerder regel dan uitzondering.

Irissen
De irisaanvoer lag op exact hetzelfde niveau als vorige week èn vorig jaar. De gemiddelde prijs kwam met EUR 0,11 wel een paar cent lager uit.

Calla
De Calla-aanvoer steeg welhaast explosief met dik 40 procent naar ongeveer 730.000 stelen. De prijzen liggen met EUR 0,55 een dubbeltje lagr dan vorig jaar in de Valentijnsweek. En een centje lager dan vorige week.

Amaryllissen
De aanvoer van Amaryllis steeg juist boven het miljoen en dat is 15 procent minder dan vorig jaar. De gemiddelde prijs daalde naar EUR 0,67 maar mooie partijen 'Red Lion' of 'Ferrari' hebben menig -al dan niet geheime- geliefde toch wat meer gekost. De mooiste partijen deden op maandag nog bijna EUR 1,40.

Hyacinten
De Hyacintenaanvoer kwam een kleine 10 procent lager uit dan in de vorige Valentijnsweek. Nu maakten de ruim 2,7 miljoen stelen concernbreeed EUR 0,27 en dat is een dikke stuiver beter dan vorig jaar. In Rijnsburg geeftde gemiddelde prijs bij de Hyacinten niet het juiste beeld weer van hoe de markt zich de afgelopen week gehouden heeft. Om een voorbeeld te noemen lag de gemiddelde prijs van de witte Hyacinten ergens tussen de EUR 0,30 en EUR 0,35, terwijl de zware partijen de eerste dagen van de week nog gemakkelijk 5 dubbeltjes noteerden. Het prijsbeeld bij een aanvoer van bijna 900.000 stuks, wat een aanvoerstijging van 7 procent ten opzichte van vorige week betekende, daalde in de loop van de week naar EUR 0,26. Ten opzichte van een jaar terug lag de aanvoer echter 20,5 procent lager.

In Naaldwijk had de naderende Valentijn weinig effect op de prijsvorming bij de hyacinten. De middenprijs lag deze week op hetzelfde niveau als voorgaande weken. Met EUR 0,26 was de prijs beter dan dezelfde week vorig jaar en dat is positief maar het wordt vooral verklaard door de lagere aanvoer. 'Carnegie', 'Mont Blanc' en 'Sky Jacket' waren de uitschieters in week 6. Deze soorten wisselden van eigenaar voor het bedrag van rond de EUR 0,35.

Narcissen
De narcissenaanvoer steeg verder en ligt nu op vrijwel hetzelfde aanvoerniveau als vorig jaar in de Valentijnsweek. Met EUR 0,12 is de gemiddelde prijs eveneens vergelijkbaar. In Rijnsburg lieten de prijzen in het begin van de weeknog een stabiel beeld zien. Op donderdag ging er echter een cent vanaf wat ook vrijdag weer het geval was. Uiteindelijk kwamen we uit op een gemiddelde prijs van EUR 0,12 wat een halve cent lager was dan week 5. De aanvoer lag deze week met bijna 1,3 miljoen stelen bijna 8 procent lager dan vorige week. Eén van de uitschieters was `Johann Strauss' welke een gemiddelde prijs van EUR 0,18 mocht noteren. Bij een nagenoeg gelijke aanvoer lag deze middenprijs EUR 0,04 hoger dan de week ervoor.