PZO: Donner moet ook afgesloten zaken herzien

18/02/2010 13:08

PZO

PZO: Donner moet ook afgesloten zaken herzien

Den Haag, 18 februari 2010 - Minister Donner van Sociale Zaken moet ook starters die onnodige boetes hebben betaald aan het UWV tegemoet komen. Het zou wrang zijn als hij zaken die door de rechter al zijn afgehandeld niet meer tegen het licht houdt. Dat zegt voorzitter Esther Raats-Coster van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) in een reactie op maatregelen die de minister heeft aangekondigd voor zzp'ers die door het UWV ten onrechte van fraude werden beticht.

In een brief aan de Tweede Kamer lijkt Donner adequaat te reageren op de misstanden die de Nationale Ombudsman vorige week vaststelde in de zogeheten 'UWV-fraude' van zzp'ers. Maar de minister laat een belangrijke groep, goedwillende ondernemers om formele redenen in de kou staan. "We hebben ons vanaf het allereerste begin ingezet voor de UWV-gedupeerden en vinden het onverkwikkelijk dat mensen die al bij de rechter hun gelijk probeerden te halen nu op achterstand worden gezet", aldus Raats-Coster. Het rapport van de Nationale Ombudsman levert ook voor deze gevallen nieuwe inzichten op. De minister heeft wel toegezegd zzp'ers die geen protest aantekenden tegen de sancties actief te benaderen om hun zaak opnieuw te bezien.

PZO vraagt de minister om in overweging te nemen nog eens goed naar de afgesloten zaken te kijken. De minister stelt dat het heropenen van afgesloten zaken in strijd is met de rechtszekerheid. Maar volgens artikel 8:88 van Algemene Wet Bestuursrecht kan een rechtbank een onherroepelijk geworden uitspraak herzien op grond van feiten of omstandigheden die tot een andere uitspraak zou kunnen leiden als zij bij de rechtbank bekend waren geweest. "De Nationale Ombudsman heeft vastgesteld dat mensen die bereid zijn om hun handen uit de mouwen te steken daarbij werden gehinderd door falend beleid. Wij vinden dat de minister erop moet toezien dat zij zich desondanks kunnen ontwikkelen en ontplooien, zodat ze hun volle bijdrage aan de economie en samenleving kunnen geven", stelt Raats-Coster.

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)

Met 20.000 leden is PZO de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. Daarnaast ondersteunt PZO haar leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen. De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002.