GroenLinks Aa en Hunze

OPEN BRIEF COLLEGE AA EN HUNZE

Woensdag 17 februari 2010, 14:09u - netty weijenberg

In de media is aangekondigd dat er a.s. maandag 15 februari begonnen wordt met de kap van de bomen voor het OV-knooppunt in Gieten. Daarnaast wordt er veel meer gekapt dan eerst was gepland. Zoals bekend heeft GroenLinks niet ingestemd met de locatie. Dat er een OV-knooppunt moet komen staat voor ons niet ter discussie, het is immers goed voor het milieu.

Wij hebben gepleit voor een locatie bij het bedrijventerrein Bloemakkers: geen (overlast voor) omwonenden, goede op- en afrit via de N34, verkeersveiliger voor fietsers en voetgangers (in tegenstelling tot de geplande situatie). De raad besliste echter met meerderheid van stemmen voor de huidige locatie, hetgeen wij uiteraard als een democratisch genomen besluit respecteren.

Verbolgen inwoners van Gieterveen hebben vrijdag hun stempassen teruggestuurd naar de gemeente. De inwoners zijn zeer teleurgesteld in het feit dat hun belang onvoldoende was meegewogen. Zij vonden de Nationale Ombudsman aan hun zijde.

Hier ging het om het voortijdig kappen van bomen "omdat het algemeen belang erom vroeg". De Nationale Ombudsman oordeelde echter dat het college geen fair-play heeft gespeeld.

Uw college heeft met dit oordeel ingestemd.

Er loopt nog een bezwaarprocedure voor het OV-knooppunt bij de Raad van State. De uitkomst van de hoorzitting wordt over 6 weken verwacht.

Met het oordeel van de Nationale Ombudsman in het achterhoofd, neemt GroenLinks aan er vanuit te mogen gaan dat de gevolgde procedures - waaronder de start van de bomenkap a.s. maandag en de vergroting van het aantal hectares - correct zijn.

GroenLinks gaat er ook van uit, dat het OV-knooppunt zonder dat er sprake is van schending van het beginsel van fair-play wordt gerealiseerd. Uw college heeft immers aangegeven zich te kunnen verenigen met de uitkomsten van het onderzoek en geeft hiermee aan de les geleerd te hebben.