CDA

Van Geel pleit voor zorgvuldigheid rondom Afghanistan donderdag 18 februari 2010
CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel heeft vandaag aangegeven het te betreuren dat de discussie rondom Afghanistan is âverpolitiekt â en in campagnetaal ultimatums en kamikaze acties is terecht gekomen. Van Geel benadrukte het belang van een zeer zorgvuldige afweging, in het belang van vrede en veiligheid. âNederlandse soldaten, hun familie, maar ook de mensen in Afghanistan en onze bondgenoten verdienen dat. Deze discussie gaat niet over de gemeenteraadsverkiezingen, deze discussie gaat wat het CDA betreft over het niet in de steek laten van de mensen in Afghanistanâ.

Volgen van Geel gaat het over de veiligheid van onze militairen en het gaat over de zorgvuldigheid die de kamer dient te betrachten bij discussie over mogelijke missies. âNiet voor niets hebben ook de militaire bonden hun verrassing en ongenoegen laten blijken naar aanleiding van de plotselinge en ontijdige uitspraken van de vice-premierâ.

Het gaat volgens Van Geel niet om de keuze tussen blijven of weggaan. En het gaat ook niet om de keuze tussen Uruzgan of elders in Afghanistan. Het is voor de CDA-fractie niet een gegeven dat we in Uruzgan moeten blijven. Waar het om gaat is dat onze betrokkenheid bij Afghanistan blijft en dat we met elkaar goed kijken hoe we dat vorm geven op een manier die nuttig, gewenst en vooral zo veilig mogelijk is voor onze mensen daar. En het gaat ook over een zorgvuldige overdracht van taken. Zodat de Afghanen op eigen benen kunnen staan. Binnen de randvoorwaarden dat de huidige missie eindigt, en dat er geen nieuwe vechtmissie komt.

Het is voor de CDA-fractie fractie bespreekbaar om ook te kijken naar de mogelijkheden van een trainingsmissie buiten Uruzgan. Waarbij aan dezelfde randvoorwaarden voldaan dient te worden. Het kabinet kijkt daar nu naar. Afgelopen vrijdag stelde vice-premier Bos na afloop van de Ministerraad dat een aantal opties verder zou worden verkend. Wij houden het Kabinet aan deze door het kabinet gemaakte afspraak over de te betrachten zorgvuldigheid. Wat ons betreft liggen alle opties open. âHet eindoordeel moet getrokken worden op basis van de inhoud, het nut en veiligheid van onze militairen. Niet van beelden en campagneretoriekâ, onderstreepte Van Geel nogmaals.