Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

18-02-2010

Internationaal rapport OECD:
Kennisstad Amsterdam moet meer investeren in talentontwikkeling

Amsterdam benut onvoldoende kansen om haar internationale, uitdagende en welvarende karakter te krijgen en te behouden. Het hoger onderwijs, de gemeente en het bedrijfsleven moeten intensiever samenwerken. Nodig is een gezamenlijke visie en agenda om de vruchten te kunnen plukken van de goede positie die Amsterdam heeft.

Dit is een belangrijke conclusie uit de het rapport van de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) dat de state of the art beschrijft van de regio Amsterdam. Die regio heeft veel potentie, die veel beter benut kan worden. Talentontwikkeling, op stedelijk en internationaal niveau, dient meer aandacht krijgen.

Gepleit wordt voor betere samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen ter verbetering van het regionale innovatie potentieel. De universiteiten hebben daartoe Technology Transfer Offices ingericht die de schakel vormen tussen kennis en innovatie, universiteiten en bedrijfsleven. De beide Amsterdamse universiteiten willen daarmee tot een betere koppeling komen van hun kennis- en innovatiestrategie, met een duidelijke inbreng van marktpartijen. Ze bouwen zo voort op de samenwerking die reeds in gang is gezet met het Life Science Center Amsterdam, waarin kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven een centrum bieden voor de vertaling van ontwikkelde kennis in life sciences naar maatschappij en markt.

Een overkoepelende citymarketingstrategie, die alle toponderwijsinitiatieven verbindt en Amsterdam internationaal profileert als kennisstad, ontbreekt echter nog. De twee universiteiten presenteren hun inzet begin maart onder het label `Amsterdam Academic Alliance'. Volgens de OECD heeft Amsterdam de belangrijkste kwaliteiten in huis om een internationaal en mondiaal centrum van onderwijs te zijn met de stad als





grootste aantrekkingskracht.

Nog voor de zomer komen de partners van de review met een gezamenlijke agenda (Kennis Investerings Programma). Daarbij worden onder meer concrete plannen gepresenteerd op het gebied van beurzen en de verdere samenwerking en ontwikkeling van de TTO's. De economische speerpunten, onderwijs en onderzoek worden verbonden met de maatschappelijke agenda. Dit alles wordt uitgewerkt in concrete stappen en ambities.