Gemeente Stadskanaal

De gemeentebesturen van Bellingwedde, Stadskanaal en Vlagtwedde zijn voorstander van een verdergaande intergemeentelijke samenwerking. Uitgangspunten daarbij zijn dat de drie gemeenten bestuurlijk zelfstandig blijven, hun eigen culturele identiteit behouden en dat bestaande vormen van samenwerking vooralsnog worden gerespecteerd.

Een stuurgroep, bestaande uit de drie burgemeesters en drie gemeentesecretarissen, is bij het opstellen van het plan van aanpak uitgegaan van een gelijkwaardig vertrekpunt bij de samenwerking. De gemeenteraden van Bellingwedde, Stadskanaal en Vlagtwedde zijn in een brief geïnformeerd over de samenwerking en over het plan van aanpak.

Daarin staat onder meer dat allereerst wordt ingezet op een verdergaande ambtelijke samenwerking. Met name op het terrein van de bedrijfsvoering wordt verwacht dat hierbij snel resultaten zijn te behalen. De stuurgroep is van mening dat de samenwerking het beste in de praktijk kan worden opgepakt.

Een viertal doelstellingen staat bij de samenwerking (de zogeheten BSV-variant) centraal: kwaliteitsverhoging, financieel voordeel, continuïteit en een stevige bijdrage aan het ambitieniveau. Ten alle tijde staat de burger centraal, stelt de stuurgroep. Door samenwerking op maat kunnen de buren het beste de kansen zien en benutten, zo luidt de kernboodschap van de stuurgroep.

De gemeenteraden van de drie gemeenten wordt voorgesteld om in de nieuwe raadsperiode gezamenlijk het toekomstperspectief te verkennen, naar welke stip aan de horizon wordt toegewerkt. De raden worden vanaf het begin betrokken bij het samenwerkingsproces.
* 18 februari 2010