ABVAKABO FNV

Acties lagere overheden leiden tot nieuwe cao bij GVU

18 februari 2010
Dreigende stakingen bij het GVU zijn van de baan nu vakbonden en het GVU een akkoord hebben bereikt over een nieuwe cao. Daarmee is de eerste grote overwinning behaald sinds provincies en gemeenten op 3 februari aankondigden estafetteacties te houden.

De werknemers van het GVU hebben een eigen cao, maar deze volgt de cao gemeenten. Dat betekent dat de medewerkers van het GVU een groot belang hebben bij een akkoord binnen de cao gemeenten. Ook zij worden in hun loonontwikkeling getroffen als de werkgevers van gemeenten vasthouden aan de nullijn.

De werkgever heeft in dit geval echter besloten zich aan de afspraken uit het Sociaal Akkoord te houden. Het GVU en de bonden zijn overeengekomen dat de lonen minimaal met 2,75 procent over twee jaar stijgen en dat de werkzekerheid is gegarandeerd. Daarnaast stijgt de bodem van de eindejaarsuitkering naar 1250 euro.

Bert de Haas, regiobestuurder van Abvakabo FNV: "De acties bij de lagere overheden, die sinds 3 februari kriskras door Nederland worden gehouden, hebben effect. We zien scheurtjes komen in het werkgeversfront en het akkoord met het GVU is daarvan het ultieme voorbeeld, maar ook steeds meer gemeenten spreken zich uit en scharen zich achter de vakbonden."

Zeker zes gemeenten, waaronder Groningen, Zaltbommel en Heemstede, hebben al een brief geschreven aan de werkgevers waarin zij de VNG oproepen om alsnog koopkrachtbehoud en werkzekerheid te bieden in de nieuwe cao.