Provincie Overijssel


* Hoogwaardige inrichting openbare ruimte stationsgebied Kampen Zuid

Hoogwaardige inrichting openbare ruimte stationsgebied Kampen Zuid

17 februari 2010

Het nieuwe stationsgebied in Kampen Zuid krijgt een kwalitatief hoogwaardig busstation, stationsplein en fietsenstalling. De provincie Overijssel stelt hier een miljoen euro voor beschikbaar. Vandaag hebben wethouder Bert Boerman en gedeputeerde Job Klaasen een convenant ondertekend waarin de afspraken voor de ontwikkeling van de hierboven genoemde openbare ruimtes zijn vastgelegd.

"Kampen Zuid wordt zo een aantrekkelijk overstapknooppunt waar het openbaar vervoer, de auto en de fiets makkelijk samenkomen. En door de aandacht voor duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit ontwikkelen we samen een toplocatie waar het prettig wonen en werken is", aldus gedeputeerde Job Klaasen.

Uitstraling
Wethouder Bert Boerman: "Met de bijdrage van de provincie kunnen we de openbare ruimte in het nieuwe stationsgebied inrichten met kwalitatief hoogwaardige materialen. Dit geeft een uitstraling die past bij de nieuwe entree van Kampen en sluit daarmee ook aan op het nieuwe moderne vervoersnetwerk. "

Impuls
De provincie Overijssel investeert in de ontwikkeling van stationsomgevingen. Met de subsidie wordt een gerichte impuls gegeven aan de verbetering van de (boven)regionale bereikbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, versterking van de knooppuntfunctie en economische ontwikkeling van de gemeente Kampen. Zonder deze investering van de provincie kan de beoogde ruimtelijke kwaliteit van de genoemde openbare ruimtes niet gehaald worden.

Toplocatie
Eind 2012 wordt de Hanzelijn in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat de eerste bebouwing rondom het station dan ook gereed is. Met de ontwikkeling van de stationslocatie Kampen Zuid krijgt Kampen er een toplocatie bij. In het te ontwikkelen gebied worden ruim 800 woningen gerealiseerd voor alle doelgroepen, maar met een accent op starters, ouderen en kleine huishoudens. Naast woningen is er ook voldoende ruimte beschikbaar voor de ontwikkeling van kantoorruimte.

Ook verschillende maatschappelijke voorzieningen krijgen een plek in de nieuwe wijk. Deze richten zich ook op de omliggende wijken De Maten en Het Onderdijks. Denk hierbij aan onderwijsinstellingen, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. De wijk biedt straks een compleet scala aan voorzieningen.