Provincie Utrecht

Vrij baan voor nieuwe provinciale weg Houten-A12

18-2-2010 -

Houten krijgt een aansluiting op de rijksweg A12. Om daarmee vaart te maken, neemt de provincie Utrecht de regie over. Niet de betrokken gemeenten, maar de provincie Utrecht maakt daarvoor een bestemmingsplan dat deze nieuwe ontsluitingsweg mogelijk maakt. De provinciale weg gaat lopen via het Rijsbruggerwegtracé en krijgt een aansluiting op de A12 in de richting van Utrecht.

Dat is het voorstel van GS aan Provinciale Staten van Utrecht. Het is voor het eerst dat de provincie Utrecht de Wet ruimtelijke ordening toepast om zelf een bestemmingsplan op te leveren die moet zorgen voor de snelle realisatie van een nieuwe, provinciale weg. GS geven daarmee gehoor aan een recent verzoek van de gemeente Houten. Aanleiding voor het college van GS om door te pakken, is de bestuurlijke impasse die dreigde te ontstaan vanwege de weigering van de gemeente Bunnik om mee te werken aan het in procedure brengen van een nieuw bestemmingsplan. Ook aan het verzoek van Bestuur Regio Utrecht (BRU) om daaraan mee te werken, geeft Bunnik geen gehoor. BRU heeft inmiddels in een brief aan de gemeente Bunnik laten weten dat zij deze provinciale interventie respecteert.

"Zelf nu met de handen aan het stuur"
Gedeputeerde Remco van Lunteren - portefeuillehouder mobiliteit - vindt dat het hoog tijd is om knopen door te hakken. "De provincie Utrecht wil nu zelf met de handen aan het stuur. Al sinds 1994 wordt gesproken over een tweede aansluiting voor Houten. Automobilisten die dagelijks in de file staan, hebben lang genoeg gewacht. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe weg er op tijd ligt, pakken we onze verantwoordelijkheid. Het bestemmingsplan moet nog dit jaar gereed zijn, zodat we in 2011 aan de slag kunnen met de aanleg van de nieuwe verbindingsweg."

Project met provinciaal belang
GS zien de verbindingsweg als een project met een ondubbelzinnige provinciale impact. Het is gezien de bouwopgave van Houten voor de regio van belang dat deze Utrechtse gemeente zo spoedig mogelijk een tweede aansluiting krijgt op een rijksweg. Alle betrokken partijen zijn het er ook over eens dat deze aansluiting via de rondweg Houten over het Rijsbruggerwegtracé naar de A12 moet lopen. Het nodige voorwerk is daarvoor gedaan. Zo heeft de provincie een voorontwerp gemaakt voor de nieuwe weg en zijn alle milieueffectrapportages gereed en behandeld. Het sluitstuk moet echter nog gelegd worden, voordat de schop in de grond kan en dat is een nieuw bestemmingsplan.

Definitieve besluitvorming is naar verwachting in de vergadering van Provinciale Staten van Utrecht in april 2010.