Gemeente Lingewaard


Ondernemers

Ondernemers

Stand van zaken Windmolens
Het projectbureau heeft inmiddels met een groot aantal ondernemers in de doelgebieden contact gehad. Het projectbureau wil opereren op de ambities en wensen van de tuinders met toekomstperspectief in de gebieden. Op dit moment worden plannen ontwikkeld om de infrastructuur in zowel De Leutensche Leijgraaf als de Rietkamp te verbeteren. Voorts is er een energiescan uitgevoerd om te kijken naar energiebesparingsmogelijkheden. Er lijken kansen te liggen in koude warmte opslag, verbetering energiemanagement b.v. via het Nieuwe telen en andere maatregelen. Voorts wordt gekeken naar de mogelijkheden van windenergie en aardwarmte.

Subsidieregelingen
De volgende subsidie regelingen zijn interessant voor de tuinders in het herstructureringsgebied:

- Functieveranderingsregeling. De regeling is van toepassing bij de deelgebieden t Zand en de Dijkzone en voor solitair gelegen glas in het buitengebied. De regeling is niet van toepassing bij concentratiegebieden (Leutensche Leijgraaf en de Rietkamp).

In de praktijk blijkt dat een groot aantal tuinders en veehouders als gevolg van schaalvergroting overweegt om te stoppen met de bedrijfsvoering dan wel deze te verplaatsen naar een andere locatie. Deze ondernemers kunnen een verzoek indienen bij de gemeente om op de huidige locatie woningen te mogen bouwen om de bedrijfsbeëindiging dan wel de verplaatsing te financieren. De gemeente beoordeeld de verzoeken per locatie. Een voorwaarde is dat ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit verevening wordt toe gepast (eventueel financiële bijdrage).


-Verplaatsingsregeling
Voorts zijn er een groot aantal regelingen rondom het doen van investeringen in energie en innovatie. Het projectbureau kan u desgewenst hierover verder informeren.

Voordelen
De ontwikkelingen in het tuinbouwconcentratiegebied zullen die tuinders die vooruit willen (nieuw) perspectief voor de toekomst bieden door de betere verkaveling, betere bereikbaarheid verbeterde voorzieningen voor water en energie.

Bestemmingsplannen
De komende jaren wordt er gewerkt aan de herziening van het huidige oude bestemmingsplan.