Gemeente Beek


Aanpassingen aan uitvoeringsplan Keutelbeek na overleg bewoners

Gemeente Beek en Waterschap Roer en Overmaas hebben in het uitvoeringsplan voor fase 1A van het project Open Keutelbeek enkele aanpassingen doorgevoerd. Het betreft het ontwerp voor het gedeelte van de Gundelfingenstraat. Deze aanpassingen zijn gedaan om tegemoet te komen aan de geuite zorgen van de bewoners van deze straat over de veiligheid in hun straat in de nieuwe situatie. Beide partijen hebben hiervoor samen om tafel gezeten en besproken wat de wensen en de mogelijkheden zijn.

Â

De beekdiepte is verlaagd van 1,05 meter naar 70 centimeter. Er komt een opstaand randje langs de beek en de gemeente voert straks eenrichtingsverkeer in. Bovendien komt er een parkeerverbod langs de beek in de Gundelfingenstraat. Met deze aanpassingen denken gemeente en waterschap voldoende tegemoet te komen aan de wensen van bewoners en toch nog recht te doen aan waarvoor de open beek nu eigenlijk bedoeld is.

Â

Verzoek om extra veiligheidsmaatregelen

Â

De bewoners uit de Gundelfingenstraat hadden in een petitie om extra veiligheidsmaatregelen gevraagd. Zij pleitten voor een rooster over de openliggende beek en een diepte en breedte van de beek van 50 centimeter bij 50 centimeter. De gemeente en het waterschap hebben met deze wensen opnieuw berekeningen laten maken en de mogelijkheden bekeken. Uitgangspunt is en blijft het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. Dat houdt in dat de ligging van de beek vast ligt.

Â

Diepte van de beek

Â

De diepte van de beek in de Gundelfingenstraat kan maximaal worden teruggebracht tot 70 cm onder straatniveau. Wordt de beek nog ondieper dan zal er verderop in het traject bij een fikse regenbui alsnog wateroverlast ontstaan. Dit is maatschappelijk en bestuurlijk niet acceptabel. Daarnaast ontstaat bij een ondieper beekprofiel opstuwing ter hoogte van de bruggetjes naar de opritten van de woningen. Hierdoor komt water op straat en zorgt de waterkracht ter plekke voor onveilige situaties.

Â

Rooster geen optie

Â

Waterschap Roer en Overmaas heeft in een gesprek met de bewoners aangegeven dat een open beek moet bijdragen aan de oplossing van de problemen zoals wateroverlast, het scheiden van vuil en schoon water, ecologische aspecten en beleving van water. De voorgestelde aanpassing om te komen tot een verlaagde beekdiepte tot 70 centimeter is het minimum. Besluit de gemeenteraad om de beek af te dekken met een rooster of een continue waterafvoerende bypass aan te leggen, dan trekt het waterschap zijn financiële bijdrage aan het project in. Alleen daar waar er door de wegbreedte geen andere keuzemogelijkheid is, vindt het waterschap vanuit de verkeersveiligheid een rooster acceptabel. In de Gundelfingenstraat is daar geen sprake van; de straat is breed genoeg, ook met een open beek.

Â

Verkeersveiligheid

Â

De gemeente en het waterschap hebben verder nog een aantal voorstellen gedaan om de verkeersveiligheid in de Gundelfingenstraat te verbeteren in de nieuwe situatie. Zo is een aantal varianten van een nieuwe verkeerssituatie voorgelegd, waarin bewoners konden kiezen tussen tweerichtingsverkeer of eenrichtingsverkeer en wel of geen parkeerverbod langs de beek.

Â

Een peiling tijdens de informatieavond van 2 februari jl. leverde een voorkeur op voor het instellen van eenrichtingsverkeer in de gehele Gundelfingenstraat. Ook was daarbij een lichte voorkeur voor het instellen van een parkeerverbod langs de open beek. Dit in combinatie met het maken van een aantal extra parkeervakken ter hoogte van de speelweide. De speelweide wordt dan opnieuw ingericht. Ook komen er in deze straat opstaande randjes langs de beek die zorgen voor een extra veilig gevoel. Met de nieuwe straatverlichting zal de straat beter verlicht worden, waardoor de beek ook âs avonds en âs nachts goed zichtbaar is.

Â