Slijters kiezen voor leeftijdscontrole op afstand

18/02/2010 10:43

Slijtersunie

De koninklijke SlijtersUnie en de Hollandsche Exploitatie Maatschappij (HEM) zijn eerder deze week op hoofdlijnen de condities overeengekomen voor de levering van Leeftijdscontrole op Afstand. De SlijtersUnie treedt op namens circa 500 onafhankelijke slijters in Nederland en is de eerste brancheorganisatie die een dergelijke overeenkomst aangaat.

Slijtersvoorzitter Ron Andes: 'Enige tijd geleden besloten wij verder onderzoek naar dit systeem te faciliteren. Op grond van vele duizenden transacties binnen verschillende van onze winkels werd bevestigd dat de systematiek bij uitstek geschikt is voor de verkoop van ook alcohol. Niet onbelangrijk is dat deze nieuwe centrale manier van controleren nauwelijks weerstand oproept.'

Vanuit een van netwerkcamera's voorziene terminal bij de kassa in de winkel wordt vlak voor betaling een beeld van de consument via een beveiligd netwerk naar een extern controlecentrum gecommuniceerd. Daar wordt door een operator in ca. 3 seconden vastgesteld of de klant leeftijdsgerechtigd is. Is er onzekerheid over de leeftijd, dan verzoekt de operator om het legitimatiebewijs op de terminal te plaatsen. Zodoende kan op afstand en hoe dan ook (zonder legitimatiebewijs indien dit mogelijk is, of met behulp van een legitimatiebewijs indien dit wettelijk vereist is) worden vastgesteld of een koper leeftijdsgerechtigd is of niet. De transactie kan vervolgens worden vrijgegeven voor afrekening, of juist niet. In geval geen vrijgave volgt, kan niet afgerekend worden

Multifunctioneel

Dankzij een door KPN en HEM ontwikkelde applicatie is het mogelijk om m.b.v. de apparatuur bijvoorbeeld reclamespotjes te tonen. Het systeem voorkomt dus niet alleen de verkoop van alcohol aan kinderen, maar maakt controle ook bijzonder betaalbaar.

Meer aandacht voor wetsovertreders

Met het landelijke controlesysteem van de HEM blijven aangesloten deelnemers met zekerheid verschoond van boetes of sluiting. Het toezicht op de naleving van leeftijdsgrenzen kan zich daardoor veel beter concentreren op de notoire wetsovertreders.





http://www.slijtersunie.nl