CNV Onderwijs

8 februari 2010

CNV Onderwijs steunt de actievoerende MBO studenten

Categorie: BVE

CNV Onderwijs steunt de actie van de MBO-leerlingen die woensdag in Den Haag wordt gehouden. Daarnaast dringen wij aan op een grotere openheid van de sector als het gaat om de resultaten van onderzoeken over prestaties van de instellingen. Te veel onderzoeksgegevens zijn tot nu toe slechts geanonimiseerd beschikbaar. Daardoor is het lastig overal de vinger op de zere plek te leggen.

Uit het recent verschenen rapport van de inspectie, blijkt dat een aantal opleidingen in het MBO zwak tot zeer zwak is. De inspectie spreekt van 64 opleidingen, maar gevreesd moet worden dat dit er in werkelijkheid aanzienlijk meer zijn. Al eerder had de keuzegids MBO-studies gesproken over 100 opleidingen die `kritisch' beoordeeld moeten worden. De Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) spreekt over nog zo'n 500 zwakke opleidingen en over duizenden leerlingen zijn die slecht onderwijs krijgen.

CNV Onderwijs onderschrijft dan de uitspraken van JOB dat dagelijks grote groepen leerlingen en docenten geconfronteerd worden met lesuitval, een gebrek aan vervangende docenten, te weinig contacturen en studievertraging.

Ook ontvangt CNV Onderwijs signalen uit zijn achterban dat er onvoldoende geld gaat naar het onderwijs proces. Uit de jaarlijks verschijnende benchmark MBO blijkt dit ook. Het kostenaandeel onderwijzend personeel is gezakt van gemiddeld 71,6% in 2005 naar 66,4% in 2007. Recentere gegevens zijn nog niet voor handen, maar CNV Onderwijs vreest dat deze trend zich heeft voortgezet. Daarbij moet bovendien aangetekend worden dat onder onderwijzend personeel volgens de benchmark ook instructeurs, onderwijsassistenten, begeleiders beroepspraktijkvorming e.d. vallen. Niet zichtbaar daardoor is dat binnen de groep onderwijzend personeel het aandeel instructeurs e.d. stijgt, hetgeen een bedreiging vormt voor de kwaliteit van het onderwijs.

CNV Onderwijs noemt de huidige situatie kritiek en dringt aan op snelle oplossingen voor deze misstanden. Nog steeds haalt 17% van de mbo-opleidingen de 850 urennorm per jaar niet. Daar moet snel verbetering in komen en scholen dienen hierop te worden afgerekend. De beschikbare gegevens over de onderwijstijd (Rapport Onderwijstijd bve 2009) zijn nu nog geanonimiseerd, waardoor geen relatie gelegd kan worden met de kwaliteit van de opleidingen. CNV Onderwijs dringt er op aan deze gegevens publiek te maken met vermelding van de namen van scholen, zodat voor eenieder duidelijk is hoe de voor onderwijs beschikbare middelen door de diverse AOC's en ROC's daadwerkelijk besteed worden.