Gemeente Hilversum

Persbericht:

Honderd in de wereld, vier in Nederland en twee in Hilversum

publicatiedatum: woensdag 17 februari 2010
Hilversum nomineert het voormalige sanatorium Zonnestraal van Jan Duiker uit 1928-1932 en het Raadhuis van Hilversum van Willem Marinus Dudok uit 1931 voor de Werelderfgoedlijst. Hilversum verzoekt minister Plasterk deze twee iconen van Jonge Bouwkunst uit de 20ste eeuw voor te dragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Van de lijst van 100 belangrijkste gebouwen en ensembles van de Moderne Beweging in 27 landen, opgesteld door de International working party for the Documentation and Conservation of buildings and sites of the Modern Movement (DOCOMOMO), staan er vier in Nederland, en twee in Hilversum.

Deze hoogtepunten van de Moderne Beweging zijn de Van Nellefabriek in Rotterdam, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en Zonnestraal en het Raadhuis in Hilversum.

Wethouder Monumentenzorg Erik Boog: "Zonnestraal is volop in restauratie. Diverse gebouwen zijn gerestaureerd en tonen weer de bedoelde ijle zuiverheid van het Nieuwe Bouwen. Ook het landgoed hoort bij het restauratieproject. Daarmee is de toekomst van dit topmonument verzekerd. Het Raadhuis van Dudok is al enige jaren geleden gerestaureerd. Het Raadhuis functioneert in zijn oorspronkelijke grandeur naar volle tevredenheid. Samen met het rijke oeuvre van Dudok dat Hilversum en de rijksoverheid vrijwel geheel hebben beschermd, onderscheidt Hilversum zich landelijk als stad van Jonge Bouwkunst. Onlangs heeft Hilversum ruim 700 gemeentelijke monumenten uit de periode 1850-1965 aangewezen. Dit bezit wordt door Hilversum zorgvuldig gekoesterd."

Werelderfgoed bestaat uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde zaken van op wereldschaal uitzonderlijke betekenis, die voor het nageslacht bewaard zouden moeten blijven. Op dit moment staan er in Nederland acht gebouwen en gebieden op de Werelderfgoedlijst, zoals de molens bij Kinderdijk, de Stelling van Amsterdam en de Waddenzee.