Gemeente Haren

Wijziging parkeerduur Kroonkampweg (nabij De Brinken) per 1 maart 2010

Maximale parkeerduur van 1½ uur

18/02/2010

In september 2009 is de C1000 aan de Kroonkampweg geopend. Gelijkertijd is de maximale parkeerduur op het parkeerterrein De Brinken teruggebracht van 2 ½ naar 1 uur. Dit had de gemeente eerder al met de bouwers van de supermarkt afgesproken. De supermarkt heeft namelijk belang bij een vlotte doorstroming op de parkeerplaats; de gemeente had belang bij de bouw van de supermarkt en bovenliggende appartementen in het centrum van het dorp. Immers, een goede mix van woningen en winkels maken het dorpscentrum aantrekkelijk.

Consequenties beperkte parkeerduur

De meeste ondernemers rondom het parkeerterrein De Brinken hebben baat bij de verkorte parkeerduur, vooral als zij in korte tijd veel klanten kunnen bedienen. Echter, gebleken is dat dit niet voor alle ondernemers geldt. Een mooi sierraad koop je niet in een uurtje. Evenmin kun je in een uur de inrichting van een nieuwe slaapkamer regelen of een permanentje laten zetten. Er zijn dus ook ondernemers waarvoor de verkorte parkeerduur minder gunstig uitvalt.

Gesprek ondernemers

De gemeente is met deze ondernemers in gesprek gegaan. Daarbij zijn uiteraard ook de vertegenwoordigers van de supermarkt betrokken. Dankzij de constructieve opstelling van alle betrokkenen is een voor allen aanvaardbaar compromis bereikt.

Anderhalf uur

Afgesproken is om de maximale parkeerduur op het parkeerterrein De Brinken te verruimen naar 1 ½ uur. Al eerder is afgesproken de verkorte parkeerduur na een jaar te evalueren. Die termijn blijft vooralsnog gehandhaafd. Ter verduidelijking: het gaat hier om de parkeerplaatsen aan de Kroonkampweg, tussen de Meerweg en de Torenlaan (inclusief het terrein bij De Brinken). Hiervoor zullen de parkeerautomaten worden aangepast. Ook is afgesproken om het vergunningparkeren hier niet meer toe te staan. Dit om, zoals hierboven al vermeld, het langparkeren te voorkomen. In feite was het vergunningparkeren aan dit gedeelte van de Kroonkampweg al vanaf de invoering van het betaald parkeren in 2000 niet toegestaan. De noodzaak tot handhaving was er echter nog niet. De situatie is nu anders geworden door de vestiging van de C1000.

Vergunninghouders

Houders van een ontheffing zone betaald parkeren worden verwezen naar de parkeerplaatsen aan het zuidelijke gedeelte van de Kroonkampweg of naar de parkeerplaatsen aan Achter de Molen.