Gemeente Hilversum

Zes Brede Scholen actief aan de slag

publicatiedatum: woensdag 17 februari 2010

Dit schooljaar zijn in Hilversum 6 Brede Scholen van start gegaan. Ieder heeft vanuit een eigen plan van aanpak diverse activiteiten ontwikkeld in samenwerking met hun samenwerkingspartners. Overal zit de beweging erin en wordt er door velen veel tijd en energie in gestoken. De gemeente stimuleert deze samenwerking en faciliteert dit op locatie en met inzet van een stedelijk coördinator Brede School. Wethouder Erik Boog (Jeugdzaken) is erg enthousiast over de wijze waarop gemeente, scholen en instellingen samenwerken aan de vorming van Brede Scholen in Hilversum: "Ik heb bewondering voor ieders inzet en betrokkenheid. We willen allemaal een succes maken van de Brede Scholen met betere voorzieningen en leuke activiteiten voor onze jeugd."

Wat is een Brede School?
Een Brede School is een samenwerkingsverband van onderwijs en organisaties die actief werkzaam zijn met opgroeiende kinderen. Zoals kinderopvang, sportorganisaties, de bibliotheek, welzijnsorganisaties en organisaties voor kunst en cultuur. De samenwerkingspartners binnen een Brede School zetten zich in om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Dat betekent een goede afstemming tussen onderwijs en opvang, een gevarieerd en breed aanbod van activiteiten voor kinderen buiten schooltijd en passende zorg voor kinderen die dat nodig hebben.

Wat is er concreet gerealiseerd?
Op alle 6 de Brede Scholen zijn dit schooljaar diverse activiteiten gestart voor kinderen na schooltijd. In samenwerking met verschillende organisaties wordt er van alles georganiseerd, zoals musicalweken, schaaklessen, voetbaltoernooien, schilderprojecten, streetdance en natuuractiviteiten.

Brede School Mozaïek
Op SBO Het Mozaïek (school voor speciaal basisonderwijs) is in september een naschoolse opvang (NSO) gestart. In nauwe samenwerking met de twee andere Hilversumse SBO's (de Annie M.G. Schmidtschool en de P. Hummelingschool) en de gemeente Hilversum is de mogelijkheid gecreëerd om in ieder geval twee jaar lang een NSO plus te realiseren. Stichting Kinderopvang Hilversum organiseert een kleinschalige opvang, drie dagen per week, aan maximaal 12 kinderen. Door de duidelijke structuur in een vertrouwde omgeving krijgen de kinderen de gelegenheid om zich ook na schooltijd verder te ontwikkelen. Hiermee is een belangrijke voorwaarde voor Brede School samenwerking gerealiseerd.

Brede School Hilversum Zuid
De Savornin Lohmanschool, de van Hasseltschool en Stichting Kinderopvang Hilversum vormen samen de Brede School Hilversum Zuid. Voor het 3e schooljaar is het multimediale project 4pl@y met als thema ´Hoe breed kun je zijn...` gestart. Twaalf weken lang gaan leerlingen van beide scholen in samenwerking met Globe centrum voor Kunst en Cultuur op diverse wijzen aan de slag met dit thema. Brede School Hilversum Zuid is één van de scholen waarbij de landelijke subsidie aanpassing huisvesting is toegekend. Hierdoor kan de inhoudelijke ambitie van deze Brede School vertaald worden naar concrete ruimten en plan van eisen.

Brede School Kruispunt
Deze Brede School heeft haar speerpunt liggen op taalontwikkeling en leesplezier. Samen met de naschoolse opvang van stichting Kinderopvang Hilversum en de bibliotheek worden er diverse activiteiten ontwikkeld om kinderen en ouders met taal en boeken in aanraking te laten komen. 29 maart vindt er in samenwerking met de naschoolse opvang een gezamenlijke informatie avond plaats voor ouders en wijkbewoners. Een belangrijk nevendoel is dat ouders kennismaken met de naschoolse opvang en dat ouders uit de wijk elkaar ontmoeten.

Brede School de KinderCampus
Door de diverse naschoolse activiteiten raken de kinderen en ouders van de Kindercampus steeds meer bekend met de Brede School ambitie. Er is een groot draagvlak voor de Brede School. Alle naschoolse activiteiten worden in samenwerking met de eigen naschoolse opvang gerealiseerd. De wijk wordt daar een aantal keer per jaar ook bij uitgenodigd. De samenwerkingspartners zijn gezamenlijk naar een bijeenkomst van Natuur en milieu educatie geweest met hun wens om meer groen in hun buitenruimte te creëren. Dit heeft hen diverse ideeën opgeleverd. Dit voorjaar heeft de Kindercampus wederom een uitwisseling met Zweden en Italië om van en met elkaar te leren in Brede School samenwerking.

Brede School Hilversum Noord
De Lelyschool en de Titus Brandsmaschool die onderdeel uitmaken van de Brede school Hilversum Noord willen op allerlei manieren invulling geven aan hun Brede School ambitie, namelijk kinderen en hun ouders in de wijk kansen bieden om volwaardig mee te kunnen doen aan de maatschappij. Er is nauwe samenwerking met Versa welzijn om kinder- en jeugdwerk optimaal aan te laten sluiten. Binnenkort verhuizen beide scholen naar hun nieuwe gezamenlijke schoollocatie. Hierdoor zal de onderlinge samenwerking verstrekt worden.

Brede School Groen van Prinsterer
Bij de Groen van Prinsterer wordt er nauw samengewerkt tussen onderwijs en naschoolse opvang van Stichting Kinderopvang Hilversum. Beiden werken in hetzelfde gebouw en hebben met dezelfde kinderen te maken. Op diverse manieren proberen zij hun werkwijze op elkaar af te stemmen. Dit voorjaar wordt er in samenwerking met de naschoolse opvang en de wijk het project Ga voor gezond uitgevoerd. Twee weken lang worden er diverse activiteiten georganiseerd op het gebied van bewegen en gezonde voeding voor leerlingen, ouders en wijkbewoners.

Toekomstige ontwikkelingen
Samenwerken Brede School is een zoektocht naar kansen en mogelijkheden om activiteiten en samenwerking te realiseren. Hoe organiseer je naschoolse activiteiten met kwaliteit tegen een betaalbare vergoeding voor alle kinderen? Hoe draag je informatie over van leerlingen tussen school en de naschoolse opvang? Hoe realiseer je een gezamenlijke pedagogische visie als partners Brede School? Hoe zorg je voor een simpele financiële boekhouding van bijdragen naschoolse activiteiten? Wie draagt er zorg voor de kinderen in de tijd na school voordat de naschoolse activiteiten van start gaan? Hoe betrek je ouders bij de Brede School en de activiteiten die je wilt realiseren? Welke functie wil je als Brede School innemen in de wijk?

Stapsgewijs realiseren in Hilversum de 6 Brede School hun eigen ambitie. Samen met de stedelijk coördinator Brede School delen ze onderling hun ervaringen uit en wordt er waar wenselijk samengewerkt en gezocht naar oplossingen op de vele vragen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de stedelijk coördinator Brede School via de afdeling maatschappelijke ontwikkeling van Dienst Inwoners, Christa Hoogenveen.

versie: 12 februari 2010