Gemeente Lochem


Wilt u uw tuin uitbreiden?

Gemeente verkoopt stukken openbaar groen in kern Lochem

De gemeente Lochem kijkt sinds maart 2008 regelmatig of er bij de inwoners interesse is voor het kopen van kleine stukken openbaar groen. Dit is het zogenaamde snippergroen. Een groot aantal verzoeken tot aankoop uit Gorssel, Barchem, Laren, Eefde, Epse, Almen en Harfsen is (bijna) afgerond. Het is nu ook mogelijk een verzoek in te dienen als u in de kern Lochem woont.

Wat is snippergroen?
Een klein gedeelte van het openbaar groen speelt geen belangrijke rol binnen de groenstructuur van de gemeente. Deze stukken groen komen in aanmerking voor verkoop. Het gaat hierbij vaak om smalle stroken groen die grenzen aan particuliere tuinen. Deze stroken hebben geen speciale functie en bepalen ook niet het beeld van de straat.

Randvoorwaarden voor verkoop
Naast de toetsing aan het bestemmingsplan moet de verkoop van snippergroen ook voldoen aan allerhande randvoorwaarden:
* In de groenstrook zijn geen kabels, leidingen en/of riool aanwezig;
* De groenstrook grenst direct aan het perceel van de koper;
* De groenstrook mag alleen als tuin gebruikt worden;
* De groenstrook maakt geen deel uit van het structureel groen, welke is vastgelegd in de groenvisie (alleen groen uit woongebieden en bedrijfsterreinen mag worden verkocht);
* De groenstrook is niet beeldbepalend voor de betreffende wijk en/of buurt en dorpsrand;
* Uitgifte van de groenstrook brengt de verkeersveiligheid niet in gevaar m.b.t. overzicht;
* Uitgifte van een groenstrook is niet mogelijk wanneer andere groenstroken daardoor geïsoleerd komen te liggen;
* Alleen aaneengesloten groenstroken worden verkocht i.v.m. bereikbaarheid voor de onderhoudsploeg voor de resterende groenstroken en ter voorkoming van versnippering; Dit kan betekenen dat een groenstrook alleen verkocht wordt, als alle aangrenzende burgers meedoen met de koop;
* Nieuwe eigendomsgrenzen dienen een logisch verloop te hebben.

Liggen er in de groenstrook wel kabels, leidingen en riool, dan is verkoop dus uitgesloten. Nutsbedrijven stellen namelijk als voorwaarde dat openbare grond waarin nutsvoorzieningen aanwezig zijn, niet verkocht mogen worden. Als het voorkomen van de kabels en leidingen de enige reden is waardoor de koop niet door kan gaan, dan kan hier vanaf geweken worden als de aspirant-koper zelf het verleggen van de kabels en leidingen bekostigt. Dit is in een aantal gevallen reeds mogelijk gebleken.

Bent u geïnteresseerd?
Heeft u interesse en wilt u weten of de groenstrook naast uw woning voor verkoop in aanmerking komt? Dien een (vrijblijvend) verzoek bij de gemeente in voor de aankoop van openbaar groen. Na verschijning van deze oproep op de gemeentepagina's heeft u twee maanden de tijd om uw interesse kenbaar te maken. Dit kunt u op drie manieren doen:
* U schrijft een kort briefje met een situatieschets van de locatie van de betreffende groenstrook;
* U downloadt van de website van de gemeente Lochen een aanmeldingsformulier. Dit formulier kunt u vinden in het Digitaal Loket bij het product "Aankoop snippergroen" Deze kunt u invullen en opsturen of zelf inleveren bij de gemeente. U krijgt dan een ontvangstbevestiging thuisgestuurd;
* U haalt bij de publieksbalie in Lochem of Gorssel een aanmeldingsformulier op en vult deze in. Het aanmeldingsformulier kunt u inleveren bij de publieksbalie of opsturen naar de gemeente.

Wat is de grondprijs?
De grondprijs is vastgesteld op een bedrag van ¤ 60/m². Bij aankoop komen hier nog wel kosten bij, namelijk notariskosten, overdrachtsbelasting en kadastraal recht. Het sluiten van een overeenkomst is een privaatrechtelijke aangelegenheid waartegen geen beroep of bezwaar mogelijk is.

Ik heb mijn interesse kenbaar gemaakt. En dan?
Als u uw interesse bij de gemeente kenbaar heeft gemaakt, worden de volgende stappen doorlopen:
* De aanvrager ontvangt een ontvangstbevestiging.
* De gemeente controleert de gegevens en onderzoekt of de groenstrook daadwerkelijk gemeentelijke eigendom is.
* De gemeente beoordeelt of de verkoop van de groenstrook past binnen het vastgestelde beleid voor de verkoop van openbaar groen.
* De gemeente gaat na wat de geldende bestemming is van de groenstrook.
* De gemeente gaat na of er kabels of leidingen in de grond liggen.
* De aanvrager wordt over het algemeen binnen 6 weken schriftelijk op de hoogte gebracht van het resultaat van de onderzoeken.
* Indien u de grond kan kopen en u geeft aan dat u dit wilt, wordt het kadaster ingeschakeld om het perceel in te meten.
* Vervolgens wordt een koopakte opgesteld met daarin genoemd het daadwerkelijke oppervlak, de prijs, uw gegevens etc. Deze wordt u in drievoud opgestuurd. Wanneer wij deze door u ondertekend terugontvangen zal deze door de gemeente worden getekend. Vervolgens worden de exemplaren verspreid (notaris, de koper en de verkoper).
* Daarna passeert de akte bij een notaris en vindt de afrekening plaats.

Meer informatie?
Mevrouw E. Kimmels behandelt uw aanvraag. Zij is te bereiken op woensdag en donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer (0573) 28 91 02. Het adres waar u uw aanmeldingsformulier naartoe kunt sturen is: Gemeente Lochem, t.a.v. mw. E. Kimmels, postbus 17, 7240 AA Lochem. U kunt mw. Kimmels ook contacteren voor meer informatie.