Groen!

Monitoring energieprijzen: veel studies, geen beleid

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 17 februari 2010 in "Klimaat en energie"

Het beleid van de federale regering om de energieprijzen te controleren op ongeoorloofde prijsstijgingen is de laatste 2 jaar beperkt gebleven tot het geven van extra bevoegdheden aan de energieregulator CREG en het oprichten van allerlei observatoria. Tot echt beleid of echte maatregelen heeft dit nog niet geleid, veeleer tot rapporten die niet of nauwelijks opgevolgd worden door de regering. Het monitoren van de energieprijzen is zo een kluwen geworden waar een kat haar jongen niet in terug vindt.

Naast de bevoegdheden van de energieregulator ter zake is er nog het prijzenobservatorium (opgericht door Minister van Quickenborne) en het energieobservatorium (opgericht door Minister Magnette). Tot op vandaag is het onduidelijk hoe deze instanties zich tot elkaar verhouden. Bovendien is er weinig of nauwelijks overleg tussen de minister voor energie en de minister voor mededinging als het gaat over de energieprijzen. De energieleveranciers kunnen hierdoor slapend rijk worden.

Het monitoren van de prijzen en prijsevoluties is in de eerste plaats een opdracht van de CREG, de federale energieregulator. Alleen, de rapporten die de CREG regelmatig publiceert geven weinig aanleiding tot enige daadkracht binnen de regering. Vorige week verzette de PS volksvertegenwoordigers zich in eerste instantie zelfs tegen een hoorzitting met de CREG in het parlement over het meest recente rapport met betrekking tot prijscomponenten van gas- en elektriciteitsprijzen. "Het is duidelijk dat de regering de winsten voor Suez heeft veilig gesteld door de levensduur van de kerncentrales te verlengen, maar dat voor de eindconsument, de burger, het beleid tot op vandaag uitblijft" aldus Tinne Van der Straeten van Groen! "De opgerichte observatoria lijken vooral veel weg te hebben van een beetje spielerei zonder dat ze enige rapporten afleveren. Dit lijkt vooral op een verdeel- en heers politiek waardoor defacto de CREG verzwakt wordt".

Groen! zal de minister vragen een overzicht te geven van de studies die door de CREG aan de minister bezorgd werden en de beleidsmaatregelen die daaraan gekoppeld werden. Zo is het ondertussen ook al langer dan een jaar wachten op de recuperatie van de 1 miljard die Electrabel doorgerekend heeft aan de bedrijven voor gratis verkregen emissierechten.

Parlementaire vraag van Tinne Van der Straeten aan minister Van Quickenborne over de "elektriciteit -en gasmarkt". Verslag Commissie Bedrijfsleven 3 februari 2010

Parlementaire vraag van Tinne Van der Straeten aan minister Magnette over "de verhouding tussen de verschillende monitoringbevoegdheden inzake de energiemark"
Verslag Commissie Bedrijfsleven 2 juni 2009

Contact: Tinne Van der Straeten
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be