Gemeente Purmerend

Vorst bemoeilijkt reparatie aan straatverlichting

17 februari 2010

Storing onder de grond lastig te verhelpen - Op dit moment zijn er in Purmerend een aantal plekken waar de openbare verlichting het niet doet. Het verhelpen van deze storingen duurt langer dan gewenst. Al vanaf half december zit de vorst in de grond waardoor er niet gegraven kan worden. Ook een storing in de openbare verlichting kan hierdoor niet direct worden gerepareerd.

De gemeente heeft deze maanden al verschillende meldingen van uitval van straatverlichting gekregen. Uiteraard wordt daar meteen actie op ondernomen. Storingen boven de grond zijn snel te verhelpen.

Ondergrondse storing
Na een melding controleert de gemeente direct de lampen en stoppen in de lantaarnpaal. Als deze niet kapot zijn, is de kans groot dat de storing in de grond (in de stroomkabel) zit. Vooral in de winter komt dit vaker voor: kleine scheurtjes die al in de stroomkabel zitten leiden dan door vocht en vorst sneller tot storingen. Het opsporen van een ondergrondse storing is lastig en duurt vaak lang. Door metingen aan de kabel schat men in waar de breuk of scheur zit en waar men moet gaan graven om de storing te repareren. De hardnekkige winter bemoeilijkt het graven en dus het repareren van de kabel.

Eigendom stroomkabels
Niet alle stroomkabels voor de openbare verlichting zijn in eigendom van de gemeente: zo'n 25% is in bezit van Liander. Wettelijk is vastgelegd dat alleen de eigenaar van de stroomkabel werkzaamheden aan de kabels mag uitvoeren. Wanneer de storing onder de grond in het kabelnet van Liander zit, geeft de gemeente dit meteen door aan de kabeleigenaar. Vervolgens onderzoekt en repareert Liander de storing. De gemeente houdt uiteraard contact met de kabeleigenaar hoe het staat met de reparatie.